AFP or licensors

Dodental door noodweer in China opgelopen tot 33, opnieuw tienduizenden mensen geëvacueerd

In China is het dodental door de hevige regen en overstromingen opgelopen tot 33. Vooral de provincie Henan is getroffen. De regenzone trekt nu naar het noorden. In de stad Anyang zijn meer dan 70.000 mensen geëvacueerd. Ook het boeddhistische Shaolin-klooster, waar de gevechtskunst "kung fu" ontstaan zou zijn, staat grotendeels onder water. 

Al bijna een week wordt de centrale Chinese provincie Henan overspoeld door zware regenval. In totaal zijn daarbij al 33 mensen om het leven gekomen. In de miljoenenstad Zhengzhou kwamen 12 mensen om toen het metronetwerk onder water was gelopen (zie verder). De regering dringt er daarom bij lokale overheden op aan om de nodige maatregelen te nemen, zoals het schrappen van treinen of het sluiten van stations.

Ook in het zuiden van China kwamen mensen om door het noodweer. In de provincie Guangdong -nabij Hongkong- stierven 13 bouwvakkers toen ze vast kwamen te zitten in een ondergelopen tunnel.

AFP or licensors

Barst in dam

In de stad Luoyang, in Henan, heeft de regen volgens de lokale autoriteiten een scheur van zo'n 20 meter veroorzaakt in de Yihetan-dam, waardoor de dam dreigde in te storten. Volgens sommige media zou het Chinese leger de dam intussen zelf tot ontploffing hebben gebracht om de overstroming in goede banen te kunnen leiden. In de buurt van Luoyang liggen de beroemde grottempels van Longmen. Die tempels met enorme boeddha-beelden zijn door de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- uitgeroepen tot werelderfgoed. Voorlopig zouden die monumenten niet bedreigd zijn. 

Dat is wel het geval met het Shaolin-klooster in Dengfeng, iets te noorden van de getroffen provinciehoofdstad Zhengzhou. Dat complex van tempels, kloosters en scholen  waar boeddhistische monniken de gevechtsstijl "kung fu" ontwikkeld zouden hebben, staat deels onder water.

Tyfoon

De hevige regen is onder een meer het gevolg van een tyfoon die ten oosten van Taiwan aan kracht wint. Op sommige plaatsen viel in 3 dagen tijd evenveel regen als in een normaal jaar. Uur- en dagrecords werden met gemak gebroken in de 70 jaar dat gegevens worden bijgehouden.

De regenzone trekt nu noordwaarts. Voor de steden Xinxiang, Anyang, Hebi en Jiaozuo in het noorden van de provincie Henan is de hoogste alarmfase afgekondigd. In Anyang zijn meer dan 70.000 mensen geëvacueerd.

Volgens het officiële Chinese persbureau Xinhua bedraagt het economisch verlies door het noodweer al ongeveer 160 miljoen euro. Zeker 200.000 mensen moesten hun huizen verlaten.

"Sommigen hadden water tot aan hun nek"

Een van de meest aangrijpende gevolgen van het noodweer is de ondergelopen metro in Zhengzhou, afgelopen dinsdag. Het water drong niet alleen een metrotunnel binnen, maar ook een metrostel vol passagiers. Op beelden op sociale media is te zien hoe het water tot aan het middel van de passagiers staat, of hoger. Mensen klommen op stoeltjes of klampten zich vast aan het plafond.

Verschillende mensen getuigden over de angst op sociale media of bij nieuwszenders. "Ik kan niet meer spreken. Als niemand ons komt helpen in 20 minuten, zullen honderden onder ons sterven", schreef een vrouw op het socialemedianetwerk Weibo. "Sommigen hadden water tot aan hun nek", vertelde een andere vrouw. "Ik was erg bang, maar het water was niet het ergste, wel de afnemende zuurstof", getuigde een andere passagier.

Na enkele uren slaagden de hulpdiensten erin de mensen te bevrijden via het dak van het metrostel. Honderden mensen werden uiteindelijk bevrijd uit de ondergelopen tunnel en het metrostel. Voor 12 mensen kwam alle hulp te laat.

Bekijk hier beelden van onder meer de ondergelopen metro in Zhengzhou:

Videospeler inladen...
stringer

Meest gelezen