Coronablog: Helft van de Belgen volledig gevaccineerd en meer vakantielanden kleuren rood

De helft van de Belgen is nu volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano. Daarnaast kleuren delen van Nederland, Spanje en Griekenland donkerrood op de kaart van de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief getest zijn de voorbije twee weken. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Helft Belgen volledig gevaccineerd

Zowat 5,8 miljoen Belgen, zo'n 50,3 procent van de bevolking, is nu volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano. Van alle Belgen hebben er 7,83 miljoen mensen minstens een eerste dosis gekregen, goed voor net geen 68 procent van de totale bevolking. 

De vaccinatiegraad ligt het hoogst in het Vlaams Gewest, daar is al 65 procent van de volwassenen volledig ingeënt. Dat is 52 procent van de totale Vlaamse bevolking. Het Brussels gewest loopt achter met slechts 48 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 63 en 64 procent van de 18-plussers.

De vaccinatiegraad ligt het hoogst bij de 75-84-jarigen, daar is 91 procent volledig beschermd. In de categorie van 18 tot 34 jaar is 30 procent volledig gevaccineerd, 70 procent kreeg al een eerste prik. Van de 12 tot en met 17-jarigen zijn er al 212.000 jongeren voor de eerste keer gevaccineerd.

Groot deel van Nederland van rood naar donkerrood op kaart van ECDC

De Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan van rood naar donkerrood op de kaart van de European Centra for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat maakt elke donderdag een stand van zaken op van Europese reisbestemmingen. Zij krijgen een kleur (groen, oranje, rood) op basis waarvan EU-lidstaten zelf voorwaarden kunnen opleggen aan terugkerende reizigers.

Van rood naar donkerrood, dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de gunstigste kleur, met hier en daar een oranje vlek.

Ook op andere vakantiebestemmingen in Europa neemt het aantal coronagevallen toe. Zo zijn grote delen van Spanje van rood naar donkerrood gegaan, zoals Valencia, Mallorca en Ibiza. Catalonië had de hoogste kleur al. Ook het Griekse eiland Kreta gaat van rood naar donkerrood. Grote delen van Frankrijk gaan van groen naar oranje, net als delen van Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome en omstreken in Italië.

Het ECDC kijkt voor zijn kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Grote delen van Europa zijn groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is.

Buitenlandse Zaken in ons land werkt zijn eigen reisadviezen elke maandag bij op basis van de adviezen van het ECDC.

Ook in Italië wordt coronapas op café en restaurant straks verplicht, maar niet op terras

Na Frankrijk gaat ook Italië de verplichting invoeren om een geldige coronapas te hebben om een restaurant of café binnen te gaan. Maar die verplichting zal wel alleen gelden voor wie binnen aan een tafeltje eet of drinkt, terrassen zijn dus vrijgesteld. De nieuwe regel gaat in op 6 augustus. 

Lees meer in dit artikel:

Johnson & Johnson begint volgende week aan levering van 400 miljoen vaccins aan Afrikaanse landen

Afrikaanse landen mogen vanaf volgende week de eerste leveringen van Johnson & Johnson-coronavaccins verwachten die tot september 2022 moeten oplopen tot 400 miljoen dosissen. Tot nu toe zijn er nog maar zo'n 60 miljoen vaccins toegediend op het continent met een totale bevolking van 1,3 miljard mensen. Daardoor krijgen veel landen er te maken met een felle derde golf van coronabesmettingen.

Een verdere 6 miljoen dosissen zullen tot het einde van augustus geleverd worden aan 27 landen die hun betalingen al hebben gedaan. Nog eens 18 andere landen zijn daarmee bijna klaar, mede dankzij leningen van geldschieters zoals de Wereldbank. Vanaf september zouden de leveringen moeten toenemen tot 10 miljoen vaccins per maand, en vanaf januari 2022 tot 20 miljoen per maand.

De Johnson & Johnson-vaccins moeten ongeveer de helft van de 800 miljoen mensen beschermen die het meeste gevaar lopen door corona. COVAX,  het initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden, wil tegen het einde van dit jaar 520 miljoen coronavaccins leveren aan de Afrikaanse landen.

De Europese Unie heeft ondertussen al genoeg vaccins ontvangen om 70 procent van zijn volwassen bevolking volledig in te enten. Zuid-Afrika ontving nog maar genoeg vaccins om 7 procent van zijn volwassenen volledig te beschermen tegen het virus, in Nigeria gaat het om 1 procent.

Een zorgmedewerker dient het Johnson & Johnson-vaccin toe in Hammanskraal, Zuid-Afrika.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Israëlisch bedrijf wil oraal coronavaccin testen "dat mensen mogelijk thuis kunnen innemen"

Israël staat volgens de krant Jerusalem Post op het punt het eerste land te worden waar een oraal coronavaccin wordt getest. Het bedrijf Oravax Medical wacht nog op toestemming van het ministerie van Volksgezondheid. Die wordt binnen enkele weken verwacht.

Topman Nadav Kidron van moederbedrijf Oramed Pharmaceuticals zegt dat het coronavaccin in een volgende fase getest zal worden op 24 vrijwilligers die nog geen ander vaccin hebben gehad. De helft van die groep neemt één pil, de andere helft twee. Daarna wordt onder meer gekeken hoeveel antistoffen worden aangemaakt. Als die resultaten goed zijn, moet het vaccin nog een bredere test op veiligheid en effectiviteit bij tienduizenden mensen doorstaan voordat het op de markt zou kunnen komen.

Kidron ziet allerlei voordelen als het lukt om een vaccin te ontwikkelen dat mensen kunnen inslikken. Hij noemt het een "revolutie voor de hele wereld" omdat het vaccin dan niet toegediend moet worden door professionals en op grote schaal gedistribueerd kan worden. "Mensen kunnen het vaccin dan mogelijk zelfs thuis innemen."

Europese Unie beloofde 160 miljoen vaccins te leveren aan armere landen, maar heeft nog maar amper 3 procent geleverd

De 27 EU-lidstaten hebben tot nu toe iets minder dan 4 miljoen coronavaccins geleverd aan kwetsbare landen wereldwijd, amper 3 procent van de 160 miljoen die de Unie in totaal wil doneren. De donaties bestaan bijna uitsluitend uit AstraZeneca-vaccins, die in veel Europese landen niet meer gebruikt worden. Dat blijkt uit documenten van de Europese Unie.

De donaties maken deel uit van het plan van de EU om de pandemie ook wereldwijd mee te helpen bestrijden. Tot nu toe gaven de EU-landen vooral voorrang aan hun eigen burgers, waardoor er niet veel over bleef voor andere landen. De Unie heeft zo'n 365 miljoen inwoners, en ontving tot nu toe 500 miljoen vaccindoses. Tegen eind september zou de teller op 1 miljard vaccins moeten staan.

Toch stelt de Europese Commissie dat de lidstaten "op het goede spoor" zijn om hun oorspronkelijke doel te overtreffen, en zelfs 200 miljoen doses te leveren aan lage- en middeninkomenslanden.

AP

Vaccinatiegraad blijft heel uiteenlopend in Europa

Het verschil in vaccinatiegraad tussen de Europese lidstaten blijft erg groot. Dat blijkt uit een update van de Europese Commissie. In heel de Unie is ondertussen 54,7 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd.

In België is 62,7 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd, volgens de gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Aan de andere kant van het spectrum zitten landen als Roemenië (30,1 procent), Kroatië (40,8 procent) en Slowakije (41,9 procent).

"Die lage percentages zijn zorgwekkend", zegt Stefan De Keersmaecker, woordvoerder van de Europese Commissie voor gezondheid. Volgens hem is het belangrijk dat niet enkel de Europese Unie als geheel deze zomer de 70 procent haalt, maar dat ook elke lidstaat afzonderlijk over die drempel gaat.

Als dat niet lukt, is er een groot risico dat het virus in de gebieden met een lage vaccinatiegraad kan muteren. De vaccinatiecampagne is de verantwoordelijkheid van de lidstaten, maar de Commissie kan wel helpen met communicatie en logistiek.

Avondklok in Barcelona verlengd

De avondklok in Barcelona en een groot deel van de toeristische regio van Catalonië wordt verlengd tot volgende week vrijdag. Dat heeft de Spaanse justitie bekendgemaakt. Vorige week vrijdag werd een avondklok van 1 tot 6 uur 's nachts ingesteld in de regio om de besmettingen in te dammen. De avondklok zou minstens 7 dagen van kracht zijn en nu is dus beslist de maatregel met een week wordt verlengd. De gezondheidssituatie zou in de regio verslechterd zijn.

In totaal vallen 165 gemeenten met meer dan 5.000 inwoners onder de maatregel. Dat zijn er vier meer dan vorige week. Naast de avondklok hebben de regionale autoriteiten ook andere maatregelen genomen. Zo zijn de discotheken in afgesloten ruimtes gesloten en zijn samenscholingen van meer dan 10 personen verboden. 

Europese Centrale Bank waarschuwt dat deltavariant Europees herstel kan hypothekeren

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde heeft donderdag gewaarschuwd dat de deltavariant van het coronavirus "het economisch herstel in Europa kan tenietdoen", vooral dan in toerisme en de horeca.

Volgens Lagarde ligt de eurozone op schema wat betreft de groei in het derde kwartaal, en dit ondanks bevoorradingsproblemen in een aantal sleutelsectoren. Normaal zou de economie begin volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis moeten komen. Maar Lagarde waarschuwde wel dat de deltavariant nog roet in het eten kan gooien.

In september komt de ECB met nieuwe vooruitzichten. Lagarde wilde daar donderdag niet op vooruitlopen.

Eric Clapton weigert op te treden in zalen die enkel gevaccineerde toeschouwers toelaten

De Britse zanger en gitarist Eric Clapton heeft gezegd dat hij optredens zal weigeren waar mensen enkel welkom zijn als ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. In Engeland is dat verplicht vanaf eind september. "Ik ga niet optreden in zalen waar het publiek gediscrimineerd wordt", verklaart Clapton.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen