Archieffoto

Boutersem weigert vergunning te geven aan nieuw dierenasiel

Er mag voorlopig geen nieuw dierenasiel komen in Boutersem. Het dierenasiel van Tienen had een aanvraag ingediend om in een hoeve in deelgemeente Willebringen 25 honden en 90 katten op te vangen. Maar het schepencollege van Boutersem weigert om daarvoor een vergunning te geven.

Eerder was er al protest van een aantal buurtbewoners tegen de plannen, maar nu kant ook het schepencollege van Boutersem zich dus tegen de komst van het dierenasiel. "In de aanvraag kregen we te weinig garanties dat de overlast beperkt zou blijven en dat er geen schade zou worden toegebracht aan de rijke biodiversiteit in de omgeving", legt burgemeester Chris Vervliet (CD&V) uit. "We zijn als overheid verplicht om bij een vergunning na te gaan of er geen vermijdbare schade aan de natuur zou worden toegebracht. Op basis van de aanvraag die het asiel heeft ingediend, konden we dat onvoldoende inschatten."

Schepen voor Dierenwelzijn wil wél vergunning

Voor de beslissing om de vergunning voor een nieuw dierenasiel te weigeren, zaten niet alle schepenen op dezelfde lijn. Schepen voor Dierenwelzijn Janina Vandebroeck (Open VLD) stemde als enige voor een vergunning, mits een aantal voorwaarden. "Zij is van mening dat de vergunning op die manier wel kon worden gegeven en dat die voorwaarden de overlast en mogelijke schade aan de biodiversiteit konden opvangen." Maar de rest van haar collega's in het schepencollege volgde die redenering niet. Het dierenasiel van Tienen laat intussen weten dat het in beroep gaat tegen de beslissing. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant moet nu beslissen of de vergunning alsnog wordt toegekend of niet.

Meest gelezen