Eric Clapton in 2020
2020 Getty Images

Eric Clapton weigert op te treden in zalen die enkel gevaccineerde toeschouwers toelaten

De Britse zanger en gitarist Eric Clapton heeft gezegd dat hij optredens zal weigeren waar mensen enkel welkom zijn als ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. In Engeland is dat verplicht vanaf eind september. "Ik ga niet optreden in zalen waar het publiek gediscrimineerd wordt", verklaart Clapton.

De Britse regering heeft onlangs aangekondigd dat grote binnenevenementen vanaf eind september enkel nog toegankelijk zullen zijn voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Op dit moment wordt dat al aanbevolen, maar is het nog niet verplicht. Eric Clapton,  één van de bekendste coronasceptici uit de rockwereld, verklaart dat hij onder die voorwaarden niet wil spelen, omdat hij de regels "discriminerend" vindt.

Volgens de belangrijkste wetenschappelijke corona-adviseur van de Britse regering, Sir Patrick Vallance, komt de vaccinatievereiste op evenementen er omdat er zich op zulke locaties anders “mogelijk superverspreidingen kunnen voordoen, omdat mensen er in zo nauw contact met elkaar staan.” Dat zou een groot aantal nieuwe coronabesmettingen kunnen veroorzaken.

"Als de organisatoren er niet voor kunnen zorgen dat iedereen die wil komen, mag komen, behoud ik me het recht voor om het concert in kwestie te annuleren", liet Clapton weten via een verklaring op de berichtendienst Telegram. 

Het bericht bevatte ook een link naar "Stand and Deliver", het anti-lockdown lied van Clapton en mede-coronascepticus Van Morrison. Daarin zingen ze onder andere: "Wil je een vrije man zijn? / Of een slaaf?"

Het eerstvolgende concert van Clapton in Engeland zou plaatsvinden in maart 2022 in Londen. Op 12 juni 2022 zou hij ook naar ons land komen met een optreden in het Antwerpse Sportpaleis.

Meest gelezen