Pixabay

Oproep uit Gent naar Vlaamse centen om knijtenplaag rond de Schelde meteen aan te pakken

Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) vraagt Vlaanderen om meteen centen vrij te maken voor een tijdelijke oplossing voor de knijtenplaag rond de Schelde. "De plaag woedt volop, dus er moet iets aan gedaan worden." De Roo wil dat Vlaanderen pompen voorziet. 

Vanuit Gent komt er een oproep aan de Vlaamse regering om geld vrij te maken om de knijtenplaag aan de Schelde aan te pakken. De muggensoort leeft er op vochtige plekken en begeeft zich daarom graag rond de rivier. 

Het probleem met de knijten zou binnen 5 jaar sowieso van de baan moeten zijn door de Sigmawerken aan de Schelde. Die moeten overstromingen voorkomen en moeten er ook de knijten voorgoed verdringen, maar gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) vraagt dat Vlaanderen nu al investeert in tijdelijke pompen om de muggen weg te krijgen, tot er een definitieve oplossing is: "Zo hopen we dat Gentenaars ook deze zomer minder last hebben van de beestjes". 

Pompen kunnen het probleem tijdelijk aanpakken

Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V)

 De Roo beseft dat pompen duur zijn, maar hij ziet ze als de enige tijdelijke mogelijkheid. "Pompen kosten ongeveer 450 euro per dag dat ze actief zijn, maar ze zijn de kostprijs echt waard. Ze moeten er snel komen, want de plaag woedt nu volop."

Meer stroming

De pompen kunnen zorgen voor meer stroming in het sediment waardoor de knijtenlarven wegstromen. "Daarnaast moeten we natuurlijk opvolgen of die pompen effectief werken", zegt De Roo. "Als die niet goed functioneren, kunnen de knijten zich opnieuw verspreiden."

Het probleem moet volgens De Roo niet enkel deze zomer worden aangepakt. "Ook in de winter hebben we te maken met een knijtenplaag, dus ook dan moeten we ze verdringen. En dat kan alleen door meer water door de Schelde te doen vloeien."

kasto80

Meest gelezen