Beeld Journaal

Kaprijke wil Gentweg veiliger maken voor fietsers na dodelijk ongeval: "Nood aan gescheiden fietsweg"

De gemeente Kaprijke wil de drukke Gentweg, die Evergem en Lembeke met elkaar verbindt, veiliger maken voor fietsers. Een paar dagen geleden overleed daar nog een fietser. Burgemeester Pieter Claeys (CD&V) hoopt dat het Agentschap Wegen en Verkeer het probleem snel aanpakt: "We willen zo snel mogelijk een afgescheiden fietsweg."

De gemeente Kaprijke wil het Agentschap Wegen en Verkeer onder druk zetten om de Gentweg sneller veiliger te krijgen. Begin deze week liet een fietser van 78 er nog het leven. Dat gebeurde toen hij door een auto werd aangereden.  Momenteel lopen de fietspaden van de gewestweg gelijk met de baan, zonder afscheiding. Al bijna 10 jaar ligt het dossier op de tafel van de Vlaamse wegbeheerder, maar bij de gemeente is het geduld nu op. "Het duurt veel te lang", zegt burgemeester Pieter Claeys (CD&V). "We willen zo snel mogelijk een afgescheiden fietsweg."

Er is al heel veel kostbare tijd verloren 

burgemeester Pieter Claeys (CD&V)

De burgemeester legt uit hoe de fietsweg kan aangelegd worden: "Men kan bijvoorbeeld een bomenrij of een groenzone plaatsen met daarnaast dan het fietspad. Er is nu al heel veel kostbare tijd verloren. Momenteel hebben ze alleen nog maar een start- en projectnota, maar we hadden nu al in de fase van een concreet plan moeten zitten."

Mogelijke onteigeningen

Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat het wel degelijk met het dossier bezig is. "De studie voor de aanleg van die fietspaden is al opgestart. In het najaar zal de startnota klaar zijn, maar dan moet die natuurlijk nog concreter worden via een definitief ontwerp", klinkt het bij woordvoerder Jef Schoenmaeckers.

De wegbeheerder denkt aan een ontwerp met een fietsweg aan beide kanten van de weg. "Daarvoor zullen we wel enkele onteigeningen moeten doen, en zo'n proces neemt meestal een lange tijd in beslag."

kasto80

Meest gelezen