De Vesder in Eupen tijdens de recente overstromingen.

Klimaatverandering zal leiden tot veel meer hevige, traag bewegende regenstormen in Europa

Britse klimaatexperten hebben aangetoond dat de opwarming van de aarde een aanzienlijke toename zal veroorzaken van traag bewegende, intense regenstormen in Europa. Ze voorspellen dat dergelijke stormen tegen het einde van de eeuw 14 keer meer zullen voorkomen dan nu als de uitstoot van broeikasgassen hoog blijft. Het zijn dergelijke traag bewegende stormen die plaatselijk erg veel neerslag kunnen veroorzaken, met rampzalige gevolgen zoals dat recent het geval was in ons land en Duitsland.  

Wetenschappers van de Newcastle University en het Met Office - het Britse KMI -  komen tot die conclusie op basis van zeer gedetailleerde klimaatmodellen. Ze stelden vast dat stormen die langzamer bewegen, leiden tot een grotere plaatselijke hoeveelheid regen en zo het risico op plotse overstromingen in Europa sterker doen toenemen dan verwacht werd op basis van eerdere studies.

"Dankzij de recente vooruitgang in het vermogen van supercomputers hebben we nu klimaatsimulaties voor heel Europa met dezelfde fijne resolutie als de modellen voor weersvoorspellingen op korte termijn. Die hebben een rasterafstand van zo'n 2 kilometer, wat hen toelaat om stormsystemen veel beter te simuleren, met als resultaat een betere weergave van de extremen", zei de leider van het onderzoek, doctor Abdullah Kahraman van de Newcastle University. 

Dankzij die ultramoderne klimaatsimulaties konden de onderzoekers gevallen identificeren met het potentieel voor hevige neerslag, en een kleinere subset van die gevallen die bijna niet beweegt met het potentieel voor de accumulatie voor erg veel regen. 

"Dit is een van de eerste studies die veranderingen in de snelheid van dergelijke zware regenval-systemen onderzoekt - een aspect dat in belangrijke mate bijdraagt aan het risico op overstromingen", zei Kahraman. 

De studie toont aan dat stormen die intense regenbuien met zich meebrengen, trager kunnen bewegen door de klimaatverandering, wat maakt dat de blootstelling aan die extreme omstandigheden langer duurt.

 Tot nog toe zijn bijna onbeweeglijke intense regenstormen erg zeldzaam in Europa en komen ze enkel af en toe voor boven delen van de Middellandse Zee. Maar tegen het einde van de eeuw zouden ze dus 14 keer meer voorkomen dan nu, zo blijkt uit de simulaties.

De studie vormt een tweede link tussen de klimaatverandering en hevige neerslag. Eerder was al geweten dat de atmosfeer bij hogere temperaturen meer waterdamp kan opslaan en dus hevigere neerslag kan veroorzaken. 

Een auto is meegesleurd door het water in Altenahr in Rijnland-Palts.
AFP or licensors

Wake-upcall

De auteurs van de studie verwijzen bij de publicatie van het rapport expliciet naar de catastrofale regenval in België en Duitsland. 

"Regeringen in heel de wereld zijn te traag geweest met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde gaat snel verder", zei professor Hayley Fowler van Newcastle University. 

"Deze studie wijst erop dat extreme stormen aanzienlijke veranderingen zullen ondergaan en dat die een toename zullen veroorzaken van de frequentie van verwoestende overstromingen in Europa. Dit is, bovenop de huidige overstromingen in Europa, de wake-upcall die we nodig hebben om verbeterde waarschuwings- en beheersystemen te ontwikkelen", zei hij. "En om meer rekening te houden met de klimaatverandering bij infrastructuurontwerpen, zodat we die beter bestand maken tegen dergelijke zware weersomstandigheden."

"Deze studie toont aan dat we naast de intensivering van de regenval ook een grote toename kunnen verwachten van langzaam bewegende stormen die het potentieel hebben voor hoge neerslagconcentraties", zei Lizzie Kendon, onderzoeker bij het Met Office en professor aan Newcastle University. "Dit is zeer relevant voor de recente overstromingen in Duitsland en België, die de verwoestende gevolgen van dergelijke langzaam bewegende stormen onderstrepen."

"Dat de stormen veertien keer vaker kunnen voorkomen tegen het einde van deze eeuw, is een voorbeeld van de ernstige impact die we kunnen voelen als we onze uitstoot van broeikasgassen niet verminderen", zei Fowler.

Voor de voorspelling gaan de onderzoekers uit van een scenario waarbij de uitstoot van broeikasgassen hoog blijft.

De studie van Kahraman, Fowler, Kendon en Steven Chan is gepubliceerd in Geophysical Research Letters. Bronnen: telex van persbureau IPS, persbericht van Newcastle University. 

Overstroomde straten in Rochefort op 14 juli.

Meest gelezen