Radio 2

Kunstenaars praten met inwoners van Watou om ze opnieuw meer bij kunstenfestival te betrekken

Watou bij Poperinge heeft na meer dan twintig jaar opnieuw een werkende douanepost. Niet om je te controleren, wel om verhalen achter te laten. Kunstenaars van het kunstenfestival Watou willen samen met de inwoners de editie van 2022 vorm geven want de inwoners willen meer betrokken worden bij het festival in hun eigen dorp.

In Watou blijven 15 kunstenaars kamperen op het kunstenfestival. De kunstenaars zitten daar omdat de inwoners het gevoel hebben dat ze geen inbreng meer hebben in hun eigen dorp. De kunstwerken worden er nu gewoon neergezet en de organisatie wil na 40 edities de kunst teruggeven aan de Watounaars. Ze zitten daar nu 4 dagen samen met de inwoners en de gemeente om te praten over de toekomst van het kunstenfestival Watou. In augustus zullen er nog eens 15 kunstenaars blijven kamperen in Watou.  

Douanepost met slagboom

De kunstenaars hebben in het dorp een soort van douanepost neergepoot met slagboom. Inwoners van Watou kunnen er zich aanmelden. In plaats van goederen te controleren, worden hun verhalen gecheckt. Kunstenaar Bouke Bruins uit Eindhoven heeft al met verschillende inwoners gepraat: "Ik denk ten eerste dat heel veel mensen het festival echt wel zien als iets van Watou. Het heeft al veel bijgedragen aan het dorp maar tegelijk is het de afgelopen 40 jaar veel veranderd en is het niet altijd meer wat het vroeger in hun hart was. Ze hebben er goede herinneringen aan maar nu staan ze er soms verder van af. Ze zouden het leuk vinden dat het kunstenfestival Watou terug wat meer van de inwoners wordt."

In november kunnen de 30 kunstenaars op basis van wat ze allemaal in die 4 dagen horen een projectvoorstel indienen. Daaruit wordt dan een selectie gemaakt om verder mee te werken voor de volgende editie van het kunstenfesitval Watou in 2022.

Radio 2

Meest gelezen