Landbouwminister Clarinval en Hilde Vautmans bezoeken Haspengouwse landbouwbedrijven: "Erken schade als ramp"

Federaal landbouwminister David Clarinval (MR) bracht vandaag op uitnodiging van Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open VLD) een bezoek aan drie landbouwbedrijven in Haspengouw: "Tijd om de schade als ramp te erkennen"

Federaal minister van Landbouw David Clarinval en Truiense schepen van Landbouw Hilde Vautmans bezoeken vandaag samen een veetteeltbedrijf in Heers, een fruitteeltbedrijf in Sint-Truiden en een boerderij in Alken. Vautmans wil daarmee bij de minister de schade van de wateroverlast aankaarten en ook laten erkennen als ramp. "De ravage is enorm. Ik heb dit in alle jaren dat ik schade opmeet bij boeren, nog nooit meegemaakt. De kersenteelt is compleet verloren", zegt de schepen van Landbouw en Fruitteelt. "Ik vond het dan ook belangrijk dat de minister hier de situatie met zijn eigen ogen kon zien.

 “De laatste maanden en zelfs jaren kreeg de sector het hard te verduren. Uiteraard denkt iedereen meteen aan corona maar onze land- en tuinbouwers kregen ook met andere moeilijkheden te kampen. Ik denk bijvoorbeeld aan de nefaste gevolgen van het slechte weer voor onze land- en tuinbouw", zegt Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). "Daarom vond ik het zo belangrijk om op het terrein te gaan en deze problemen met enkele land- en tuinbouwers te bespreken. Het is bijvoorbeeld goed om zien hoe melkveebedrijven in een moeilijke situatie oplossingen zoeken door hun activiteiten te diversifiëren.”

Steun voor boeren

De minister wil de boeren de nodige steun geven. "Concreet zullen fruittelers die aardbeien, kersen, appelen of peren telen, voor het 3e en 4e kwartaal een vrijstelling van bijdragen kunnen krijgen met behoud van hun sociale rechten, maar zonder dat de betrokken kwartalen in aanmerking worden genomen voor de berekening van hun pensioen. Zij kunnen ook een vermindering van het bedrag van hun voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2021 verkrijgen, alsmede uitstel van betaling van de bijdragen voor het 3e en 4e kwartaal van 2021 met één jaar en zonder verhoging”, aldus de minister.

Meest gelezen