Trooz (Luik)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog: Dodentol na noodweer is opgelopen tot 37 slachtoffers, nog zes mensen vermist

Na de natuurramp van vorige week hebben minstens 12.000 mensen in de regio's Verviers en Pepinster nieuw onderdak nodig. Het dodental is opgelopen tot 37 dodelijke slachtoffers en op dit ogenblik zijn er nog zes mensen vermist. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dodentol opgelopen tot 37 slachtoffers, nog zes mensen vermist

Het Crisiscentrum heeft de dodental van de slachtoffers van het noodweer in het oosten van het land bijgesteld naar 37 slachtoffers. De dienst DVI van de federale politie heeft 32 slachtoffers kunnen identificeren. 

Van de in totaal 473 aangemelde vermiste personen blijven er op dit ogenblik nog zes zonder spoor. "Voor een aantal mensen is er een vermoedelijk teken van leven, maar anderzijds zijn er voor bepaalde mensen zeer sterke indicaties dat ze jammer genoeg bij de dodelijke slachtoffers zullen behoren", meldt het Crisiscentrum.

Er worden nog steeds meldingen ontvangen van mogelijk vermiste personen bij het informatienummer 1771, de federale en lokale politie. Deze cijfers zullen dus nog licht fluctueren.   

Crisiscentrum: Duikers gaan op zoek naar slachtoffers in Luik

Het Nationaal Crisiscentrum heeft een nieuwe stand van zaken gegeven over de situatie in de regio's die getroffen zijn door de watersnood van vorige week.

 • Luik
  In de provincie Luik gaan duikers op zoek naar slachtoffers met de hulp van het slachtofferidentificatieteam. In Luik zijn de opruimingsacties nog steeds volop bezig, het aantal plunderingen is afgenomen door de politieversterking. Ook worden de nodige werkzaamheden uitgevoerd om de elektriciteit te herstellen, vooral in het zwaargetroffen Pepinster.
 • Henegouwen
  In de provincie Henegouwen is er in Aiseau-Presles nog bezorgdheid over de oevers, die ernstig beschadigd zijn. Bij nieuwe regenval zou dit een risico inhouden voor nieuwe overstromingen.
 • Namen
  In de provincie Namen wordt op provinciaal niveau een platform opgezet om de solidariteit te organiseren.
 • Vlaams-Brabant
  In de provincie Vlaams-Brabant is de Demer aan het zakken, met uitzondering van het deel tussen Langdorp en Aarschot, daar is het nog heel lichtjes aan het stijgen. Tot het weekend zullen op een deel van de Demer alarm- en waakdrempels overschreden blijven. De wachtbekkens verder opwaarts langs de Demer zijn nog steeds nagenoeg volledig gevuld.
 • Limburg
  In de provincie Limburg daalt het water nog steeds heel traag in Halen en Herk-de-Stad, maar voorlopig worden er geen problemen gemeld. De situatie wordt op de voet opgevolgd in het kader van de voorspelde regen dit weekend.

Nog 4.500 huishoudens zonder elektriciteit in omgeving van Verviers en Eupen

Na het noodweer van vorige week zitten nog altijd 4.500 gezinnen zonder elektriciteit, vooral in de regio van Verviers en Eupen. Dat heeft de Waalse netwerkbeheerder Ores donderdagavond laten weten.

"In de regio van Verviers hebben meer dan 10.500 huishouden de afgelopen dagen weer stroom gekregen", meldt Ores. "In Eupen heeft 85 procent van de getroffen klanten nu opnieuw toegang tot energie." De herstelwerkzaamheden in de Vesdervallei worden nog voortgezet.

Durbuy mikt op snelle terugkeer van toeristen

De stad Durbuy, die vorige week nog getroffen werd door overstromingen, is opnieuw klaar om toeristen te ontvangen. Dat heeft de Waalse minister van Financiën, Jean-Luc Crucke, donderdag verklaard tijdens een bezoek aan de stad. De minister hoopt op die manier de handelaars in de kleine toeristische stad te ondersteunen. "De activiteiten draaiende houden, dat is ook solidariteit", klinkt het.

De sporen van de overstromingen van vorige week zijn nog altijd zichtbaar in Durbuy, maar toch openen de winkels, hotels en restaurants stilaan weer de deuren. 

"Voor ons is het belangrijk om duidelijk te maken dat de zomer zeker nog niet voorbij is, ondanks het zware leed", zegt Bart Maerten, de zaakvoerder van La Petite Merveille, bij het bezoek van de minister. "Ook wij hebben veel schade geleden, maar tegelijkertijd is een groot deel van onze infrastructuur behouden en operationeel gebleven." 

Nog 200 gezinnen zonder drinkbaar water in provincie Namen

Na de zware overstromingen van vorige week zitten nog 200 gezinnen in de provincie Namen zonder drinkbaar water. Dat meldt de Waalse watermaatschappij SWDE donderdagavond.

Waar het leidingwater vuil of troebel is, mag het niet gebruikt worden om te eten of te drinken, zelfs niet wanneer het gekookt is, zo waarschuwt SWDE. Als het water licht troebel is, kan het wel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden of persoonlijke hygiëne.

In de gemeente Dave, waar de leiding was afgesloten wegen reinigingswerken, komt er intussen weer water uit de kraan. Gebruikers moeten wel nog wachten op een officiële kennisgeving voor ze het water kunnen consumeren, zo wordt benadrukt. In het hoger gelegen gedeelte van Dave wordt nog steeds van deur tot deur flessenwater uitgedeeld.

In Lisogne, een deelgemeente van Dinant, hebben verschillende inwoners ook melding gemaakt van een vreemde geur die uit de kraan komt. SWDE heeft tijdelijk meer chloor toegevoegd op het netwerk om het probleem op te lossen. "Dit doet geen afbreuk aan de drinkbaarheid van het water en houdt geen enkel gezondheidsrisico in", klinkt het.

In het Luikse verdeelt Rode Kruis warme maaltijden via foodtrucks

Het Rode Kruis, dat zich inzet voor de hulp aan de slachtoffers van de zware overstromingen van vorige week, verdeelt warme maaltijden aan getroffen gezinnen die geen toegang hebben tot water, gas en elektriciteit. Vanaf donderdagavond verdeelt de organisatie maaltijden via foodtrucks in het Luikse Chênée, Angleur en Kinkempois.

Bedoeling is om per foodtruck tot 1.000 maaltijden te verdelen. Vanaf maandag zullen ook vier bestelwagens van het Rode Kruis ingezet worden om warme maaltijden te verdelen onder de getroffen inwoners van Trooz. De operatie kan eventueel uitgebreid worden naar andere gemeenten als daar vraag naar is. 

In Angleur en Kinkempois organiseert het Rode Kruis samen met de stad Luik een voedselverdeling via winkelwagens. Vrijwilligers trekken door de straten met winkelkarren gevuld met voedsel, hygiëneproducten en schoonmaakmiddelen. Veel straten zijn nog niet geschikt voor autoverkeer.

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft ook vier hulpteams gestuurd om de Franstalige collega's bij te staan.

Maasgemeenten plannen opruimacties voor zwerfvuil langs Maasoevers

Maasmechelen en Dilsen-Stokkem maakten donderdag bekend dat er georganiseerde opruimacties plaatsvinden, waarvoor vrijwilligers of Mooimakers zich kunnen aanmelden om de handen uit de mouwen te steken. 

Lanaken had eerder al laten weten dat zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus een grote opruimactie georganiseerd wordt. In Maaseik zijn al enkele Mooimakers op eigen initiatief aan de slag gegaan, maar wellicht zullen 31 juli en 1 augustus daar ook uitgetrokken worden om de oevers schoon te maken.

Maasmechelen plant opruimacties op 31 juli, 3 en 6 augustus. De diensten van het lokaal bestuur in Maasmechelen zullen de komende dagen de veiligheid van de opruimzones controleren, een inventaris opmaken en al starten met het verwijderen van de grote afvalstukken. Schepen Ingrid Erlingen (Vooruit) coördineert de actie in Dilsen-Stokkem en nam deel aan voorbereidend overleg met partners Limburgs Landschap, Steengoed, Natuurpunt, OVAM en de andere Maaslandse gemeenten.

Opruiming in Voeren bezig in 140 huizen met schade na wateroverlast

Na de wateroverlast in Voeren en vooral Moelingen hebben in totaal 140 huizen schade opgelopen. Het gaat om woningen die water in de kelder hadden binnengekregen ofwel water tot op een hoogte van een meter op het gelijkvloers.

"De opruimings- en schoonmaakwerkzaamheden zijn nog altijd bezig. In containers kunnen mensen hun grof vuil deponeren. Die blijven we plaatsen zolang als nodig, want bij veel getroffen mensen werden zetels, diepvriezer of wasmachine beschadigd. Het zal in onze gemeente nog enkele weken wachten zijn totdat alle huizen opnieuw volledig ingericht zijn om er comfortabel in te wonen," vertelt burgemeester Joris Gaens van Voeren donderdag.

Vanaf zaterdag opnieuw reizigersverkeer op spoorlijn tussen Wezet en Maastricht

Sinds donderdagochtend is de spoorlijn tussen het Luikse Wezet (Visé) en de Nederlandse grens opnieuw operationeel. Dat meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. De spoorlijn was getroffen door de overstromingen. Het goederenverkeer is opnieuw hervat, voor de heropstart van het reizigersverkeer is het nog wachten tot zaterdagochtend.

Door de wateroverlast van vorige week kwam ook het spoor tussen het Luikse Wezet en de Nederlandse grens onder water te staan. Aan Nederlandse kant waren er werken aan de signalisatie nodig en aan Belgische kant moest het evenwicht van de sporen hersteld worden, zo legt een woordvoerder van Infrabel uit.

Ruim 300 militairen actief in rampgebied

Er zijn donderdag ruim 300 militairen actief in de provincies Luik en Luxemburg om de slachtoffers van de zware overstromingen van vorige week te helpen. Dat meldt Defensie donderdagavond.

Sinds 14 juli zet Defensie massaal mankracht en materiaal in om slachtoffers van de overstromingen zo goed mogelijk te helpen. Dat gebeurde initieel in verschillende steden en gemeenten in Luik, Namen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Luxemburg en Limburg. Intussen is het leger enkel nog in Luik en Luxemburg actief.

Meest gelezen