Lummense paardenkliniek onderzocht paarden voor Olympische Spelen

De paardenkliniek Equitom in Lummen heeft een aantal Belgische toppaarden die deelnemen aan de Olympische Spelen onderzocht met hun gloednieuwe robotscanner. Zo kunnen er bepaalde letsels vastgesteld worden, nog voor ze aanwezig zijn. 

Heel wat Limburgse bedrijven leveren dit jaar een bijdrage aan de Olympische Spelen in Tokio. Zo ook de Equitom kliniek in Lummen. Met een CT-scan robot zijn de paarden voor ze naar de Spelen vertrokken onderzocht. Met het toestel van 1 miljoen euro zijn er van de toppaarden rechtstaande CT-scans gemaakt, iets dat in de menselijke geneeskunde zelfs nog niet bestaat. 

Paarden zijn echte atleten die aan topsport doen en zij zijn ook gevoelig aan blessures

Dierenarts Tom Mariën

"We gaan misschien niet mee naar Tokio, maar we leveren ook onze bijdrage", zegt paardenchirurg Tom Mariën. "We controleren de paarden met onze apparatuur zoals een MRI-scan en de robot CT-scan. Zo kunnen wij letsels vaststellen nog voor ze aanwezig zijn." De preventieve screening is volgens Mariën dan ook erg belangrijk. 

Paarden zijn atleten

"Paarden zijn echte atleten die aan topsport doen en zij zijn ook gevoelig aan blessures", zegt Mariën. Ze moeten daarom ook ter plaatse goed opgevolgd worden. Elk team - zoals het dressuurteam of het jumpingteam - heeft dan ook een dierenarts die de paarden begeleid en erbij is in Tokio. 

Meest gelezen