Radio 2

Mysteries ontrafeld: Wie was oliebollenbaron Abel? 

Reporter Tom De Decker kreeg onlangs zin in een portie oliebollen en moest meteen terugdenken aan zijn studententijd. Toen ging hij op de Halfvastenfoor steevast bij oliebollenkraam Abel om de lekkernij. Heeft die Abel echt bestaan, en zo ja, wie was hij dan eigenlijk?

Radio 2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen we het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

Voor we de zoektocht starten naar Abel willen we wat meer weten over de typische kermisgerechten. Want oliebollen of smoutebollen eet je typisch alleen maar tijdens de kermis, net zoals suikerspinnen of pomme d'amours.  Maar niet alleen op de kermis zijn er typische lekkernijen te vinden. Traditioneel worden er tijdens de kermis ook thuis gerechten bereid. En die durven al eens verschillen van regio tot regio, wist Chantal Bisschop  van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis.

Van kermisgerecht tot klassieker

Sommige van die kermisgerechten zijn hun origine ontgroeid en uitgegroeid tot (regionale) klassiekers. Denk maar aan rijstpap en of zelfs ons nationale gerecht bij uitstek: de friet. Zelfs die friet was oorspronkelijk een lekkernij die je alleen op de kermis kon vinden. De legende wil dat de eerste friet op Belgische bodem gebakken werd in het kermiskraam van Frederic Krieger, bijgenaamd Fritz. Historisch staat het alleszins vast dat Fritz al een frietkraam had op de kermis van Luik in 1838 . 

Regionale specialiteiten die hun oorsprong vinden op de kermis zijn onder meer de Geraardsbergse mattentaart of de Aalsterse vlaai. Al beweren nog heel wat andere gemeenten in Oost-Vlaanderen dat zij de enige echte vlaai bakken. Er zijn recepten uit Wetteren, Gent, Zele, Dendermonde, Hamme, en zelfs het Waasland beroemt zich op zijn Wase vlaai.

Verschillende oliebollen Abel

Terug naar het onderwerp van onze zoektocht: de man achter oliebollen Abel. Op onze oproep naar meer informatie kwamen heel wat reacties van luisteraars , maar die hadden het over twee kramen die de naam van Abel droegen. Was hier sprake van een dynastie? Gelukkig wist Steve Severeyns enige duidelijkheid te scheppen. Hij is zelf een foorreiziger en is erg begaan met het erfgoed van de kermis. Abel had twee kramen waarmee hij op kermissen stond tot hij ze overliet aan zijn neef, die ze op zijn beurt doorverkocht aan twee verschillende kermisfamilies

Gents Gebak Abel

Op zoek naar meer informatie over Abel trok Radio 2 eerst naar Gents Gebak Abel, het kraam dat nu uitgebaat wordt door Jean Trehout en Judith Albert. Zij kochten het kraam over van de neef van Abel begin jaren 1990. We kwamen ook nog te weten dat Abel van Ledeberg was en hij vooral in en rond Gent op de kermissen stond. En Judith kende nog een straf verhaal over Abel dat haar grootvader haar vertelde:

Radio 2

Firma Abel Gent

Het tweede kraam dat we opzochten, was het kraam uit de studentenherinnering van reporter Tom.  De huidige uitbaters Filip en zoon Yohan Hautekeur hebben Abel ook nog zelf gekend.  

Radio 2

Van Filip en Yohan Hautekeur kwamen we heel wat te weten over Abel. Hij heette eigenlijk Edmond Van den Berghe maar hij heeft de naam van zijn schoonvader overgenomen die nog voor de tweede wereldoorlog met de zaak begonnen is. Hij woonde in Ledeberg en was daar zo'n groot figuur dat er zelfs een reus naar hem gemaakt is.

De reus Abel

Abel was in het verenigingsleven van Ledeberg een belangrijk figuur. Zo belangrijk dat carnavalsgroep 'De Boterlekkers' 30 jaar geleden een reus naar hem hebben laten maken. Die werd vervaardigd door wijlen René Coene en zijn vrouw Lieve Combel. Zij herinnert zich nog wat een karwei het was om de reus te maken.

Patrick Van Damme

Patrick Van Damme ontrafelt het mysterie

Via Lieve Combel kwamen we terecht bij Patrick Van Damme. Hij was jarenlang de voortrekker van het carnaval in Ledeberg en heeft Abel nog zelf gekend. Bovendien duikelde hij uit zijn archief een artikel op van Paul Van den Borre uit het Jaarboek XLIII, 2014 van de Heemkring Scheldeveld. Die schreef in dat jaarboek zowaar een biografie over Abel. Hij kon dus heel wat ontbrekende stukjes invullen.

Patrick Van Damme heeft op zijn Facebookpagina "Ledeberg zoals het was" ook een pagina gewijd aan Edmond Van den Berghe alias Abel:

Enkele foto's uit de oude doos:

Annie De Vreese - Van Otegem
Paul Van den Borre
Annie De Vreese - Van Otegem
Paul Van den Borre
kasto80

Meest gelezen