Archieffoto: ter illustratie
Stad Mechelen

Na 100 jaar opnieuw zwemmen in zwemzone Keerdok Mechelen

In Mechelen opent vandaag zwemzone Keerdok. 100 jaar geleden konden de mensen ook zwemmen in het Keerdok, maar door waterverontreiniging en scheepvaart werd dat verboden. Normaal zou de zwemzone al openen eind juni, maar door het PFOS-dossier werd de opening uitgesteld. "Plots begon de hele heisa rond PFOS, waardoor het even leek alsof alle Vlaamse wateren vervuild waren", vertelt Guido Claes, voorzitter van de Racing Swimming Club Mechelen.

Vanaf vandaag kunnen de Mechelaars ook zwemmen in het Keerdok. "De zone is met pontons afgebakend, zodat de inwoners van Mechelen tijdens de zomer in het Keerdok kunnen zwemmen. De mensen uit het centrum kunnen er gemakkelijk naartoe en het is een aantrekkelijke locatie", vertelt Claes. "Als het proefproject een succes is, zullen we de zwemzone ook de volgende zomers openen."

Geen feestelijke opening

Normaal waren er ook activiteiten voorzien om de zone feestelijk te openen, maar die gaan niet door. "Door het PFOS-dossier is de opening verschillende keren uitgesteld. We weten nog maar net dat we vandaag openen. Alles moest dus heel last-minute gebeuren, dus echte activiteiten gaan er niet zijn", klinkt het. "Onze zwemclub bestaat 100 jaar, dus we gaan zeker nog op een later moment vieren."

Ondertussen is het duidelijk dat het water in het Keerdok niet vervuild is. "Plotseling werd er gezegd dat alle wateren vol PFOS zaten, dus moesten we het water testen", gaat Claes verder. "Alle testen zijn nog eens opnieuw uitgevoerd en die blijken in orde te zijn."

De zwemzone zal gebruikt worden door zowel inwoners als zwemclubs. Je kan je tickets online reserveren op de website van de stad Mechelen. Vandaag kan je er nog gratis zwemmen. 

Meest gelezen