Terrasjes in Rome
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ook in Italië wordt coronapas op café en restaurant straks verplicht, maar niet op terras

Na Frankrijk gaat ook Italië de verplichting invoeren om een geldige coronapas te hebben om een restaurant of café binnen te gaan. Maar die verplichting zal wel alleen gelden voor wie binnen aan een tafeltje eet of drinkt, terrassen zijn dus vrijgesteld. De nieuwe regel gaat in op 6 augustus. 

De Italiaanse regering van premier Draghi breidt de al bestaande "green pass" uit. Vanaf 6 augustus zal je dat coronacertificaat nodig hebben om op restaurant of café te gaan. Zo'n pas zal ook nodig zijn in musea, in bioscoop en theater, in sportzalen en zwembaden en zalen voor concerten en evenementen. De discotheken blijven in Italië nog voor onbepaalde tijd dicht. 

De Italiaanse premier Mario Draghi
AFP or licensors

Eén prik volstaat... en aan de toog hangen mag altijd

Anders dan bijvoorbeeld in Frankrijk zal één prik volstaan. Wie niet is gevaccineerd kan ook een negatieve test voorleggen. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ook wie in de laatste 6 maanden hersteld is van COVID-19 krijgt toegang. Kinderen onder 12 jaar zijn vrijgesteld. 

Voor de duidelijkheid: de regels gelden op café of restaurant wanneer je binnen aan een tafeltje zit. Met andere woorden, om gezellig een aperitivo of een wijntje rechtstaand aan de toog te nuttigen zal geen coronacertificaat nodig zijn, ook al is die toog binnen. 

De coronapas laat de Italianen toe om hun activiteiten voort te zetten, zonder contact met besmette mensen

premier Mario Draghi

Tijdens een persconferentie vanavond zei eerste minister Mario Draghi dat het geen willekeur is, maar dat het net de bedoeling is om de economische activiteit in het land open te houden. De Italianen krijgen met de "green card" de mogelijkheid verder te leven, zonder tussen besmette mensen te zitten. 

Hoe de regels zullen worden toegepast voor buitenlandse toeristen is nog niet helemaal duidelijk. In Italië loopt het aantal besmettingen met corona weer op, het zijn er nu meer dan 5.000 per dag. Maar het aantal overlijdens blijft wel beperkt. 

Toeristen in Firenze, Italië
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen