Prinses Latifa van Dubai.

Ook verdwenen en gevluchte prinsessen Latifa en Haya van Dubai mogelijk gehackt met Israëlische spionagesoftware

Ook de smartphones van de prinsessen Latifa en Haya van Dubai zijn mogelijk gehackt met de geavanceerde Pegasus-software die verkocht wordt door het Israëlische bedrijf NSO Group. Dat meldt The Washington Post. Latifa, de dochter van de emir van Dubai, wordt naar eigen zeggen door haar familie gevangengehouden. Haya, een van de vrouwen van de emir, is naar Londen gevlucht.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat geavanceerde software van het Israëlische bedrijf NSO Group die normaal gezien bedoeld is om terreurorganisaties, drugskartels en andere criminele organisaties te bespioneren, ook door autoritaire overheden is gebruikt om de smartphones van onder meer journalisten, activisten en mensenrechtenactivsten te hacken.

Onderzoeksjournalisten van verschillende internationale media konden een lijst inkijken met meer dan 50.000 telefoonnummers die als potentieel doelwit voor cyberspionage geselecteerd waren door klanten van NSO Group. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post, een van de media die de zaak aan het licht brachten, staan ook de nummers van prinsessen Latifa en Haya van Dubai op die lijst.

Latifa (35) is de verdwenen dochter van de emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashed Al Maktoum. In 2018 probeerde ze vanuit buurland Oman met een boot naar India te vluchten, maar vlak voor de Indiase kust werd de boot door commando's geënterd en werd de prinses terug naar huis gebracht.

In februari van dit jaar dook een video op waarin prinses Latifa beweerde dat ze door haar vader werd gevangengehouden in een villa en dat ze vreesde voor haar leven. "Alle ramen zijn dichtgemaakt, dit is een gevangenis", getuigde Latifa. De prinses beschuldigde haar vader ook van marteling.

De video ging de wereld rond en bracht de koninklijke familie in Dubai zeer in verlegenheid. Vorige maand doken plots foto's op van Latifa in de Spaanse hoofdstad Madrid, mogelijk door de koninklijke familie zelf de wereld ingestuurd om te bewijzen dat ze vrij is om te reizen waar ze wil.

Prinses Haya (47) is dan weer een van de vrouwen van de emir. Ze is ook de halfzus van de Jordaanse koning Abdallah II. Het huwelijk tussen de emir van Dubai en Haya moest een nauwe band scheppen tussen de twee monarchieën, maar eindigde zuur. Naar verluidt eindigde het huwelijk door de bezorgdheid van Haya over de toestand van Latifa en een andere dochter van de emir, Sheikha Hamsa.

Prinses Haya vluchtte in 2019 met haar twee kinderen via Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze nu woont. Maar ook in Londen voelt ze zich niet veilig. Ze slaapt naar eigen zeggen elke nacht met een pistool onder haar kussen. Ook zij beschuldigde haar man van ontvoering, marteling en intimidatie.

Ook de telefoonnummers van enkele vrienden van Latifa zouden op de Pegasus-lijst staan. Het Israëlische NSO Group, dat de spionagesoftware ontwikkelt, ontkent dat de tienduizenden mensen op de lijst het doelwit van spionage waren.

Prinses Haya

Meest gelezen