Newscast

"Pingdemic", leidt corona-app tot voedsel- en brandstofschaarste in het Verenigd Koninkrijk?

In een aantal Britse supermarkten zijn er problemen met de bevoorrading. Die lijkt onder druk te staan nu steeds meer mensen in quarantaine geplaatst worden. Dat zou te wijten zijn aan de corona-app van het ministerie van Gezondheid die mogelijk besmette mensen aanraadt om zich af te zonderen. 

Net zoals bij ons heeft het VK een corona-alert. Door de plotse stijging van het aantal besmettingen de voorbije weken heeft die app nu al honderdduizenden mensen die mogelijk besmet zijn, aangeraden om zich te isoleren. Die mensen zouden contact hebben gehad met een besmette persoon, maar zijn zelf niet noodzakelijk besmet. In Engeland en Wales zou het gaan om meer dan 620.000 mensen.

Veel van die mensen werken in de bevoorrading van winkels, supermarkten en tankstations en door hun isolement zijn op veel plaatsen de gebruikelijke producten niet altijd meer voorradig. Britse media pakken uit met foto's van lege winkelrekken en spreken over een "pingdemic". 

Sainsbury's, een van de grote warenhuisketens over het Kanaal, waarschuwt de klanten dat "ze mogelijk hun favoriete merken voorlopig niet kunnen vinden". Concurrent Iceland gaat een aantal winkels sluiten omdat het personeel in isolement zit. Ook de oliemaatschappij BP heeft een aantal tankstations moeten sluiten. Een aantal winkelketens heeft overigens tijdelijk personeel aangeworven om de gaten te vullen. Het probleem situeert zich ook bij vrachtwagenchauffeurs die de goederen over het land moeten vervoeren. 

Er is zeker nog geen sprake van een algemeen tekort aan voeding, basisproducten of brandstoffen. De tekorten lijken overigens ook regionaal te zijn, met het noorden van Engeland als meest getroffen gebied. 

De Britse minister van Middenstand Kwasi Kwarteng zegt dat hij "erg bezorgd is en de situatie op de voet volgt", maar hij ontkent dat er al een situatie is waardoor lege rekken en grote tekorten dreigen. Vooralsnog wil de Britse regering nog niet ingaan op de vraag van de distributiesector om de regels inzake quarantaine en zelfisolering te versoepelen. 

Meest gelezen