Natuurpunt

Plantentuin Meise en Natuurpunt gaan op zoek naar zaden: "Kwetsbare of verdwenen plantensoorten terugbrengen"

De Plantentuin van Meise en Natuurpunt gaan op zoek naar zaden van kwetsbare of bedreigde plantensoorten. “Om zo hun voortbestaan te kunnen garanderen”, zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt. “Het gaat niet zo goed met heel wat plantensoorten.”

De Plantentuin van Meise en Natuurpunt slaan de handen in elkaar met het IZABEL-project. “We werken rond kwetsbare of bedreigde plantensoorten”, zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt. “In Vlaanderen zijn dat er heel wat. Er zijn planten die momenteel amper voorkomen of waarvan de populaties erg verspreid zijn in ons land.”

Back-up van de natuur

“Door de zaden van die plantensoorten in te zamelen, willen we een soort back-up maken in onze zadenbank. Op die manier kunnen we, als het nodig zou zijn, bepaalde soorten terugbrengen. We kunnen ook verzwakte populaties, die amper nog voorkomen, versterken met nieuwe krachten.”

Soms gaat het om heel kleine planten die zich verstoppen onder andere vegetatie. Om die te vinden, werkt de organisatie met een netwerk van vrijwilligers die de plantensoorten in hun buurt goed kennen en weten staan. “We gaan in overleg om te kijken welke soorten we nodig hebben en hoe ze de zaden moeten inzamelen. We willen vermijden dat we de goede planten die er nu zijn beschadigen. We werken volgens bepaalde richtlijnen om een beperkt aantal in te zamelen."(lees verder onder het fragment)

Natuurpunt

Invriezen in Meise

“Normaal leven de zaden van een plant niet zo lang. Maar er is een techniek om ze in een laboratorium te drogen en in te vriezen. Op die manier kunnen ze, in de zadenbank in de Plantentuin van Meise, hun kracht tientallen tot zelfs honderd jaar behouden.”

"Door ze te drogen en in te vriezen, kunnen zaden tientallen jaren hun kracht behouden"
Annelies Jacobs van Natuurpunt

In de eerste fase wil Natuurpunt enkel zaden verzamelen. "Daarna willen we planten opnieuw opkweken en op hun oorspronkelijke plek bijplanten. Dat doen we trouwens al in Vlaams-Brabant”, aldus Jacobs. 

Meest gelezen