Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Politie in Hongkong arresteert vijf mensen wegens "opruiende" kinderboeken over schapen en wolven

In Hongkong zijn twee mannen en drie vrouwen opgepakt na de publicatie van enkele kinderboeken. Het ging om een verhaal over schapen die bedreigd worden door wolven. Volgens de politie zetten de  boeken kinderen aan tot "haat tegen de regering van Hongkong" en "illegale activiteiten". 

Het gaat om vijf activisten van een groep die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting, een recht dat overigens gegarandeerd is in de grondwet van Hongkong bij de overdracht van het Verenigd Koninkrijk aan China. Ze werden opgepakt door leden van een nieuwe politiemacht in Hongkong die moet waken over de nieuwe "veiligheidswet" die het Chinese parlement vorig jaar in Hongkong heeft ingevoerd.

Het gaat in totaal om drie boeken rond een verhaal over een dorp van schapen. Die dieren worden bedreigd door een nabije groep wolven. De bedoeling van de boeken zou zijn om kinderen iets bij te brengen over de recente gebeurtenissen in Hongkong. 

Volgens de politie zetten de boeken aan tot "haat tegen de regering van Hongkong" en tot "geweld en illegale activiteiten". Hoe kinderen aangezet kunnen worden tot "illegale activiteiten", is niet duidelijk. 

Wel is de verhaallijn van de boeken duidelijk. In het laatste boek gaat het over 12 moedige schapen die met een boot uit hun dorp vluchten. Dat lijkt te verwijzen naar 12 democratische activisten die vorig jaar met een bootje wilden vluchten naar Taiwan, maar onderschept werden door de Chinese kustwacht. Die twaalf zitten nog altijd in een Chinese cel.

Sinds het democratisch volksprotest van 2019 heeft het communistische regime in China de beloofde burgervrijheden in Hongkong fors teruggeschroefd, onder meer via de nieuwe veiligheidswet en een nieuwe kieswet die democratische oppositie zo goed als onmogelijk zou maken. 

Meest gelezen