Lars Overhof

Reddingsacties voor vissen in de buurt van de Maas: "Al duizenden vissen kunnen redden"

Limburgse vissers proberen de achtergebleven vissen op akkers en weilanden te vangen. Want nu het water aan het wegtrekken is, zijn ze ten dode opgeschreven.

Tientallen vrijwilligers zijn al dagen in de weer om in overstroomde weilanden en akkers op zoek te gaan naar achtergebleven vissen. "Met schepnetten proberen we zo veel mogelijk vissen te vangen," vertelt Roy Vanstreels van SOS Limburgse vissers. "In dieper water gebruiken we professionele sleepnetten." De gevangen vissen worden nadien weer uitgezet in de Maas of in de grindplassen.

De vissen hebben zich laten verrassen door het snel terugtrekkende water

Roy Vanstreels, SOS Limburgse vissers

Zo snel als het water is opgekomen, zo snel is het ook weer weggetrokken. "De vissen hebben zich daardoor laten verrassen. Daardoor hebben ze niet de kans gehad om hun weg terug te vinden naar de Maas of de grindplassen waar ze zwommen." 

(Lees verder onder de foto)

SOS Limburgse vissers

Tot nu toe konden de vrijwilligers vooral karpers vangen. "Karpers zijn ook makkelijk te spotten, omdat ze groter zijn", gaat Vanstreels verder. "Maar het gaat ook om brasem, baars en snoek. We vinden vanalles wat." 

Maar niet alleen vissen zijn het slachtoffer geworden van de wateroverlast. "We zien jammer genoeg ook veel dode dieren drijven, zoals mollen", klinkt het.

SOS Limburgse vissers

Meest gelezen