"Blotebovenlijvenverbod" in het centrum van kuststeden breidt uit: De Panne volgt Knokke-Heist en Blankenberge

Het verbod op blote bovenlijven en bikini's in het centrum van kuststeden breidt verder uit. Vanaf de paasvakantie van volgend jaar zal het verboden zijn om in bloot bovenlijf of in bikini door het centrum van De Panne te wandelen. Wie dat toch doet, zal een GAS-boete krijgen van 350 euro. Daarmee volgt De Panne het voorbeeld van Knokke-Heist en Blankenberge. Op de zeedijk is zwemkledij wel nog toegelaten. 

Knokke-Heist was vorig jaar de eerste kustgemeente om een verbod op blote bovenlijven en bikini's in het centrum en in de winkelstraten in te voeren. Dit jaar volgde Blankenberge dat voorbeeld. Vanaf de paasvakantie van volgend jaar breidt het verbod zich ook uit naar De Panne. Dan zal het al in 3 van de 10 kustgemeenten verboden zijn om in zwemkledij te paraderen in het centrum. Wie dat toch doet riskeert een GAS-boete van 350 euro.  Op het strand en op de zeedijk is zwemkledij uiteraard wel toegelaten. 

"Om alles op tijd en duidelijk te communiceren hebben we besloten om het verbod pas volgend jaar vanaf de paasvakantie toe te passen. Maar mensen moeten natuurlijk niet wachten op een regel om zich gepast te kleden", zegt schepen van Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) Nicolas Luyssen (Het Plan-B). De toeristen reageren met gemengde gevoelens op het nieuws. 

Waarschuwing

Volgens schepen Luyssen maakt het verbod deel uit van een grotere hoffelijkheidscampagne. "Op basis van de feedback en vragen van onze inwoners en lokale handelaars hebben wij een campagne uitgestippeld om verschillende dingen aan te pakken, zoals ook zwerfvuil en sigarettenpeuken. En één van de ergernissen was dat toeristen soms badkledij dragen in het centrum van de stad en soms zelfs in de winkels."

"We willen vooral tegemoet komen aan de vraag van onze inwoners", vertelt schepen Luyssen. "Met het verbod willen we een signaal geven en hopen we dat de mensen onze vraag naar hoffelijkheid ook zullen begrijpen. We zullen niet op iedere straathoek een ambtenaar zetten om boetes uit te delen." Ook in Blankenberge en in Knokke wil het gemeentebestuur op de eerste plaats toeristen sensibiliseren en waarschuwen met aangepaste signalisatie of stewards om mensen aan te spreken. 

Algemeen "blotebovenlijfverbod"

Nu 3 van de 10 kustgemeentes het verbod zullen hanteren, vragen veel mensen zich af of er een algemene regel voor de volledige kustlijn zal komen. Maar volgens burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (Het Plan-B) zal dit waarschijnlijk niet gebeuren. "Een kledingreglement voor de volledige kust hebben we nog niet besproken op het burgemeestersoverleg. Elke kustgemeente is vrij om daarover te beslissen. Daarom dat wij ervoor kiezen om dat vanaf volgend jaar wel te doen."

Luister hieronder naar de reacties van toeristen op de zeedijk van De Panne 

Meest gelezen