Valentin Bianchi / Hans Lucas

Spooksnelweg: vergeten stuk autoweg in Luik wordt opslagplaats voor puin na noodweer

De A601, een in onbruik geraakt stukje snelweg ten noorden van Luik, doet nu dienst als voorlopige opslagplaats voor de tonnen afval na het noodweer van vorige week. Tientallen vrachtwagens rijden af en aan, het puin groeit zienderogen. De vergeten A601 stond bekend als een spooksnelweg, in zekere zin is hij dat nog altijd, zij het in een andere betekenis.

De A601 is een snelweg van slechts 5 kilometer lang, ten noorden van Luik. Hij werd in 1964 opengesteld en moest een snelle verbinding zijn tussen de E313 uit het noorden en de E25-E40-E42 in het zuiden. Het stukje snelweg raakte in verval, in 2013 werd 1 rijstrook afgesloten, op 28 december 2014 werd de A601 volledig afgesloten. Een vergeten spooksnelweg.

Bekijk hier de beelden van het afval naast de weg:

Videospeler inladen...

Nu is de A601 opnieuw in gebruik, maar om een heel andere reden. De Waalse regering heeft in samenspraak met de gemeenten, gewesten en intercommunales de snelweg vrijgemaakt voor de tijdelijke opslag van het puin van de natuurramp die vorige week de provincies Luik, Luxemburg en Namen trof.

Sinds zondag rijden tientallen grote vrachtwagens er af en aan om er grote en kleine brokstukken te deponeren. Kapotte koelkasten, autowrakken, vernield meubilair, gebroken huisraad... Twee van de vier rijstroken dienen als opslagruimte, de twee andere rijstroken zijn bestemd voor de vrachtwagens. En voor de politie en de Civiele Bescherming. "Zij voeren er geregeld inspecties uit omdat er tussen de brokstukken nog lichamen van slachtoffers zouden kunnen zitten", zegt Jean-Jacques de Paoli, woordvoerder van intercommunale Intradel, aan Het Nieuwsblad.

In zekere zin kan je dus zeggen dat de A601 nog altijd een spooksnelweg is, zij het in een andere betekenis.

De snelweg lag er sinds  2014 verlaten bij.
Alexander Dumarey

Nieuwe stortplaats ligt al bijna vol

De stad Luik zet tientallen mensen in om het opgehoopte puin zo snel mogelijk uit de straten weg te krijgen. De gemeentediensten en de brandweer krijgen daarvoor de hulp van privébedrijven, vuilnisophalers van Net Brussel en Vlaamse brandweerlieden.

Volgens een schatting van afvalverwerkingsbedrijf COMED is er 1.500.000 ton afval ontstaan op drie dagen tijd. Dat is drie vierde van het totale huishoudafval dat op één jaar in Wallonië wordt geproduceerd. Het zou gaan om 10.000 ton aan elektronisch afval en 50.000 wagens. Dat afval is vervuild met giftige stoffen zoals verf. Volgens COMED zijn er 300.000 Walen zwaar getroffen door het noodweer. 

Wérihet

De drie afvalcentra van Intradel, die het afval van 72 Luikse gemeenten verwerken en 1.500 ton afval aankunnen, waren in geen tijd verzadigd. En de A601 lijkt snel dezelfde weg op te gaan. Maandagavond al bleek de geïmproviseerde stortplaats al voor een derde opgevuld te zijn, de snelweg is momenteel al redelijk vol. Intussen is de oude industriële site Wérihet geopend om het afval te stockeren.

Al het puin dat op de A601 ligt, zal daar uitgesorteerd moeten worden en naar de drie afvalcentra van Intradel moeten. Hoe lang het afval op de snelweg zal liggen, dat is niet bekend.

Bekijk hier het verslag over het afval in Chaudfontaine uit "Het journaal":

Videospeler inladen...
Valentin Bianchi / Hans Lucas

Meest gelezen