Vorig jaar werd de vlaggenmast officieel ingehuldigd.
Radio 2

Vlaggenmast ter ere van gesneuvelde soldaten in Londerzeel gestolen

De vlaggenmast aan het oorlogsmonument voor de Slag van Neeravert in Londerzeel is verdwenen. De vereniging Verenigde Oud-strijders en Oud-soldaten Londerzeel heeft klacht ingediend voor diefstal. "Iemand heeft de mast en de vlag gestolen. Al onze jarenlange inspanningen gaan hierdoor verloren", vertelt voorzitter Geert Tamsyn.

De vereniging probeert al jaren de herinnering aan de bloedige slag tijdens de Eerste Wereldoorlog in ere te houden. "Wij ijveren ook al jaren voor vlaggenmasten bij de verschillende oorlogsmonumenten in Londerzeel. Vorig jaar heeft één van onze leden een vlaggenmast geschonken voor het monument in het gehucht Neeravert. Die is vorig jaar officieel ingehuldigd, maar nu moeten we vaststellen dat de mast én de vlag plots verdwenen zijn", gaat Tamsyn verder. Zowel de vereniging, het gemeentebestuur als enkele buurtbewoners hebben klacht ingediend bij de lokale politie. "We hopen dat dat iets oplevert."

De Slag van Londerzeel - ook wel de Slag van Neeravert genoemd - vond plaats op 29 september 1914, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Die dag sneuvelden - afhankelijk van de bronnen - zo'n 130 à 160 Belgische militairen. De Londerzeelse Jeanne Orianne liet vijf jaar later, op 29 september 1919, een herdenkingsmonument oprichten. Een paar dagen later volgde nog een tweede monument op Neeravert. Orianne werd in de volksmond wel eens "de engel van Londerzeel" genoemd. Zij zorgde er persoonlijk voor dat gesneuvelde soldaten werden opgegraven en geïdentificeerd om hen nadien een waardige laatste rustplaats te geven.

Eén van de twee monumenten voor de gesneuvelden bij de Slag van Neeravert in 1914.
Google Streetview

Meest gelezen