Stadsgids Vic vertelt weetjes over de Olympische Spelen in Antwerpen van 1920

Morgen beginnen de Olympische Spelen in Tokio, met een jaar vertraging door corona. Ook dit jaar zullen de spelen niet verlopen zoals normaal, want er mag bijvoorbeeld geen publiek komen. In 1920, goed 100 jaar geleden, waren de Olympische Spelen bij ons, in Antwerpen. Antwerps Stadsgids en kenner Vic Mees vertelde enkele weetjes over die Spelen bij Radio 2 Antwerpen. 

De Olympische Spelen in Antwerpen in 1920 waren de eerste spelen na de Eerste Wereldoorlog, en dat was er aan te merken. "Normaal gezien zouden de Spelen in 1916 plaatsvinden in Berlijn, maar door de Eerste Wereldoorlog was dat natuurlijk niet mogelijk. Kort na de oorlog werd België uitgekozen voor de Spelen van 1920. Dat was niet evident, want Antwerpen had maar anderhalf jaar de tijd voor de voorbereiding. Dat was de kortste voorbereiding ooit", vertelt Mees. 

In 1920 moest je uitgenodigd worden voor de Spelen. "Oostenrijk, Duitsland, Turkije, Hongarije en Bulgarije werden niet uitgenodigd, omdat ze gezien werden als vijanden van de westerse wereld. Ook Rusland was niet welkom, want daar had Lenin net een revolutie veroorzaakt", zegt Mees in Start Je Dag. 

Kunst was ook een discipline

Tijdens de Spelen in Antwerpen werden er ook medailles uitgereikt voor kunst. "Er waren wedstrijden in schilderen, muziek, literatuur, beeldhouwen en zelfs architectuur", legt Mees uit. "Die kunst moest als thema sport hebben. Sommige stukken bestaan nog, maar het heeft de kunstenaars geen wereldfaam opgeleverd."

De Olympische vlag werd voor het eerst gehesen in Antwerpen. "Natuurlijk zijn er ondertussen nieuwe vlaggen, want een 100 jaar oude vlag zou men niet meer kunnen hijsen. Maar soms hebben de commentators het nog over "The Antwerp Flag".

Luister hier naar het gesprek met stadsgids Vic:
(Lees verder onder de foto)

Ook de Olympische eed werd voor het eerst in Antwerpen afgelegd en er werden ook voor het eerst witte duiven losgelaten als teken van vrede. "De duiven waren heel symbolisch na de oorlog. Dat doen ze nu nog steeds", vertelt Mees.

Weinig restanten

Er zijn nog heel weinig restanten te vinden. "Het Olympisch Stadion is nu het Beerschot Stadion en het Olympisch zwembad stond waar nu het zwembad Wezenberg is. De publiekstribune van het buitenzwembad was de oorspronkelijke omwalling", klinkt het.  

Op de Spelen in Antwerpen werden voor het eerst winterdisciplines gehouden zoals ijshockey en kunstschaatsen

Vic Mees, Stadsgids in Antwerpen

Antwerpen had ook als eerste een winterdiscipline, namelijk ijshockey in het centrum van de stad. "Die wedstrijden werden georganiseerd in het IJspaleis. Er werd zowel kunstschaatsen als ijshockey georganiseerd tijdens de zomerspelen. Dat was de eerste keer dat die disciplines op de planning stonden." 

Gewelddadige fans

Tijdens de Spelen van 1920 had België een heel goed waterpoloteam. "Ze stonden toen in de finale tegen Groot-Brittannië. Volgens België zijn ze toen verloren tegen Groot-Brittannië omdat de scheidsrechter bevooroordeeld was. Het Engelse team is toen onder militaire bewaking naar hun accommodatie moeten gaan, omdat de Belgische fans zo gewelddadig waren."

Meest gelezen