West-Vlaams gezin in Noorwegen blikt terug op aanslagen 10 jaar geleden: "De samenhorigheid is hier zeer groot"

10 jaar geleden werd Noorwegen opgeschrikt door 2 aanslagen in Oslo en in Utøya. Sigrid Descheemaeker uit Heestert was op dat moment in Noorwegen om de verhuis vanuit West-Vlaanderen uit te stippelen en maakte alles van dichtbij mee: "De aanslagen hebben ons geen moment doen twijfelen, dit kon overal gebeuren". 

10 jaar geleden vielen er 77 doden bij de terreuraanslagen van Anders Breivik. Hij werd later veroordeeld tot 21 jaar cel. Maar het litteken dat Noorwegen en de inwoners met zich meedragen is groot. Sigrid Descheemaeker uit Heestert bij Zwevegem verhuisde exact 9 jaar geleden met haar gezin naar Ulefoss, een dorpje in het zuiden van Noorwegen. Zij was op het moment van de aanslagen in Noorwegen om de verhuis vanuit West-Vlaanderen voor te bereiden. Maar toch deed het hen geen moment twijfelen: "Overal waar je woont, in alle landen heb je de kans dat zoiets gebeurt. Het heeft ons zeker niet tegengehouden om toch te verhuizen."

Samenhorigheid

10 jaar na de aanslagen is het gevoel van samenhorigheid in Noorwegen des te sterker volgens Sigrid. "Noorwegen is een zeer jonge staat. Pas in 1905 werden ze onafhankelijk van Zweden. Als je dan zoiets meemaakt, die moorden op zoveel jonge mensen, dan is dat verschrikkelijk om als land te dragen. De Noren dragen dat nog altijd met zich mee. In Ulefoss wordt er niet veel over gesproken, maar je voelt het in de samenhorigheid en het gevoel van inclusie van de gemeenschap." 

Iedere gemeente organiseert een herdenkingsceremonie waar de Noren samen zullen zingen, want dat is traditie

Sigrid Descheemaeker

"Wij werden hier zelf als buitenlanders heel vlug opgenomen in de gemeenschap. Onze kinderen waren nog klein toen we naar hier verhuisden en je merkt aan de kleine dingen, zoals vrienden uitnodigen voor een verjaardagsfeestje dat niemand buitengesloten wordt. Dat zit echt heel diep, want racisme en uitsluiting is hier taboe. De Noren waren zeer geschokt dat zoiets kon gebeuren in hun eigen land en dan ook nog door een Noor, dus zinloos geweld en racisme worden sterk afgekeurd. Iedereen telt en dat is verbluffend."

Herdenkingsplechtigheid

Vandaag worden er verschillende herdenkingsplechtigheden georganiseerd voor de aanslagen. "Op nationaal vlak wordt er van alles georganiseerd, maar ook elke stad en regio houden een ceremonie om het te herdenken. De burgemeesters zullen een woordje zeggen, de klokken zullen overal luiden en de inwoners zullen samen zingen, want dat is iets heel traditioneels in Noorwegen. Wij zullen met ons gezin bloemen en kaarsen neerleggen aan de kerk, zoals 10 jaar geleden ook gedaan werd", vertelt Sigrid. 

Luister hier naar Sigrid bij Radio 2 West-Vlaanderen Start Je Dag!

Meest gelezen