Zaak achter legendarische "Balense Reus" en "Toren van Balen" stopt ermee: "Leven is niet al werken wat de klok slaat"

De bekende Kempense snackbar Broodjeshoek in Balen sluit eind deze maand de deuren. De voorbije tien jaar kwamen er mensen van uit het hele land - en zelfs uit Amerika - om één van de eetuitdagingen aan te gaan. De "Balense Reus" (een buitenproportionele hamburger) en de "Toren van Balen" (een toren van 20 verschillende vleessnacks) zijn de bekendste uitdagingen. "Heel veel klanten zijn teleurgesteld dat we stoppen, maar we willen wat meer tijd voor ons gezin en onze vrienden", zegt uitbaatster Annelies Sterckx bij Radio 2 Antwerpen.

"Mijn man is ontzettend creatief, en toen we een dikke negen jaar geleden beslisten om een zaak over te nemen, wilde hij er meteen iets speciaal van maken" vertelt Annelies Sterckx van de Broodjeshoek in Balen. "Het moest ook iets zijn dat ons wat naambekendheid zou geven en zo is hij waarschijnlijk al dromend op die gekke toestanden zoals de "Balense Reus" gekomen", lacht ze.

(lees verder onder de foto)

Facebook Broodjeshoek

De "Balense Reus" is de uitdaging waar het ooit allemaal mee begon. Het is een broodje van 21 centimeter diameter, belegd met zes hamburgers, kaas, groenten en een portie friet. "De recordpoging houdt in dat je er twee moet eten binnen de 40 minuten, en als dat lukt, moet je niet betalen. Per Balense reus die besteld wordt, steken we ook een halve euro in een pot, en wie slaagt in de uitdaging, krijgt het geld in die pot", vertelt Annelies.

Het Belgisch record voor de "Balense Reus" staat momenteel op naam van Benni Bennazzi. Hij speelde er één binnen op iets meer dan zeven minuten. In 2013 kreeg de Broodjeshoek zelfs bezoek van een Amerikaanse eetkampioen: Joey Chestnut. Hij at twee "Balense Reuzen" in een recordtijd van 20 minuten en 11 seconden.

De gigantische snacks waren niet meteen bedoeld om rustig met veel smaak op te eten, het was meer een belevenis

uitbaatster Annelies Sterckx

Het begon met de "Balense Reus", maar daarna volgde er onder andere ook nog het "Cruiseschip van Balen", de "Vulkaan van Balen" en de "Toren van Balen". "De andere uitdagingen zijn er jaar na jaar bijgekomen, omdat we graag elke keer met iets nieuw wilden komen." 

De uitdagingen werden er niet kleiner op. De "Toren van Balen" bijvoorbeeld, is een toren van 56 centimeter hoog met maar liefst 20 verschillende vleessnacks. "Het was dus niet bedoeld om rustig met veel smaak op te eten", lacht Annelies. "Het was echt ludiek bedoeld en het was meer een belevenis."

Meer tijd voor gezin

Het nieuws dat de zaak er mee stopt, is voor veel mensen een verrassing. "Er komen heel veel teleurgestelde reacties van de klanten, maar we moeten ook aan onszelf denken", zegt Annelies. "We willen opnieuw wat meer tijd met ons gezin en onze vrienden doorbrengen. Het leven is niet al werken wat de klok slaat."

"Iedereen wil nu nog een laatste keer komen eten. Vanmiddag zijn we bijvoorbeeld volledig volgeboekt, we moeten echt met reservaties werken". De Broodjeshoek sluit op 31 juli, tenzij de voorraad eten sneller op is.

Meest gelezen