Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Pizza of je leven?" Zweedse gevangenen gijzelen bewakers en eisen 20 pizza's

Twee Zweedse gevangenen hebben gisteren negen uur lang twee bewakers gegijzeld, en vroegen wel een heel bijzondere vorm van losgeld. Ze eisten eerst een vluchthelikopter, maar bedachten zich toen en vroegen 20 pizza's. Na lange onderhandelingen en een pizza-bezorging lieten de gijzelnemers de bewakers gaan. De daders zijn intussen gearresteerd.

Gisterenmiddag slaagden twee voor moord veroordeelde gevangenen erin om een bewakerslokaal in de zwaar bewaakte Zweedse Hällby-gevangenis binnen te dringen. Het was de start van een bijzonder gijzeldrama in Eskilstuna, een stadje ten westen van Stockholm. 

De twee gevangenen barricadeerden de ruimte en gijzelden twee bewakers negen uur lang. De politie schakelde een onderhandelaar in om de gijzeling zonder gewonden te kunnen beëindigen. De twee gijzelnemers eisten eerst een vluchthelikopter, maar een aantal uur later stelden ze hun eis bij. Ze vroegen 20 pizza's, zo schrijft de populaire Zweedse krant Aftonbladet.

Politie aan de Zweedse Hällby-gevangenis

"Ja, de pizza's zijn bezorgd", zegt een woordvoerder van de gevangenis, Stina Lyles. Een opmerkelijk detail: niemand heeft de pizza's betaald, zo schrijft de Zweedse tv-zender SVT.  "Ze zeiden niet veel toen ze bestelden", vertelt pizzabakker Beshar Toma, die de bestelling vanuit de gevangenis ontving. "Ik werd niet betaald, ze kwamen gewoon de pizza's ophalen en gingen weer."

Zoals afgesproken lieten de gijzelnemers één van de bewakers vrij na de bezorging. Een aantal uur later werd ook de tweede bewaker vrijgelaten en gaven de gijzelnemers zich over. 

"We zijn erg dankbaar voor deze gelukkige afloop van een zeer ernstige situatie", zegt de stafchef van het Zweedse gevangeniswezen Jörgen From Nordin. De twee gijzelnemers zijn gearresteerd en naar het politiebureau gebracht. Ze zullen terechtstaan voor vrijheidsberoving.

Meest gelezen