Radio 2

Bijzonder huwelijk: Molenbeekse en Oostendse reuzen gaan trouwen

Nu zondag vindt een opvallende trouwpartij plaats. Een reus uit Molenbeek gaat trouwen met eentje uit Oostende. Het bijzondere huwelijk komt er dankzij het festival "Theater aan Zee" in Oostende. Curator dit jaar is de Brusselse rector van de VUB Caroline Pauwels. Vandaar de link tussen de twee steden. De bewoners van Zonnelied in Molenbeek, een centrum voor mensen met een beperking, helpen mee aan de opbouw van de Brusselse reus. 

Op de foto's staat de reus nog in volle opbouw. Het is het werk van een kunstenaar, die hulp krijgt van de bewoners van Zonnelied in Molenbeek.  Hun begeleidster vertelt hoe "haar gasten" aan de slag zijn gegaan met een kleine versie van de reus. "Iedereen heeft een eigen model gemaakt van hoe een reus er volgens hen uitziet. Daarna heeft kunstenaar Giovanni van al die kleine reuzen één groot model gemaakt. Dat is de metalen constructie die je nu ziet." 

Die constructie moet natuurlijk aangekleed worden, en die taak ligt in handen van de bewoners. "Ik heb de voeten mogen maken", vertelt één van hen. "Met blauwe stof van jeansbroeken. Die hebben we dan geknoopt met fietsbanden. Dat was héél plezant." Ook Sarah mocht meehelpen. "Ik heb oude kleren mogen kapotscheuren. Veel werk maar alles om onze reus te kunnen maken."

Aankomst per boot

De begeleidster van Zonnelied vertelt hoe de bewoners zijn betrokken geraakt bij het bijzondere project. "We zijn gecontacteerd geweest door Caroline Pauwels, de rector van de VUB. Zij is dit jaar curator van "Theater aan Zee". Zij had een droom van een reuzestoet als openingsceremonie. En dan zijn wij volop aan de slag gegaan met het idee van de reus." 

De reus is maar liefst vier meter hoog en weegt 300 kilogram. Zondag komt hij met een boot aan in Oostende om te trouwen. 

Radio 2

Meest gelezen