Brusselse regering geeft groen licht voor hogere stralingsnorm, belangrijke stap voor invoering 5G

De Brusselse regering heeft de principiële goedkeuring gegeven om de huidige stralingsnorm beperkt te verhogen tot 14,5 Volt per meter. Daarin worden ook de radio- en televisieantennes verrekend. De regering heeft ook krijtlijnen uitgetekend voor de verdere uitrol van een 5G-netwerk met respect voor de gezondheid van de bewoners en het leefmilieu. 

De regering nam de beslissing na het tweede verslag van het 5G-coördinatieplatform en aanbevelingen van de 5G-overlegcommissies. "Brussel kan het zich als hoofdstad van Europa niet veroorloven om achter te blijven," zegt de Brusselse regering, "zeker niet nu de EU doelstellingen voor een Europese gigabitmaatschappij heeft vastgelegd. 

Het Brusselse gewest behoudt de strengste  stralingsnormen van het land, die ruim onder de aanbevolen waarden van de WHO en de Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming liggen. De bedoeling is ook om de milieu-effecten zo veel mogelijk te beperken die met de nieuwe technologie gepaard gaan. 

"We geven geen duimbreed toe op de noodzakelijke bescherming van onze burgers en het leefmilieu", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit) zegt dat een duidelijk 5G kader er absoluut moest komen "om onze internationale ambitie als technologische hotspot kracht bij te zetten." Volgens minister van Digitalisering Bernard Clerfayt (DéFi) zullen er in België met de komst van 5G op korte termijn 36.300 jobs gecreëerd kunnen worden.

Meest gelezen