Archieffoto
Chiro Vlaanderen

73 chiroleden uit Testelt testen positief op corona, kamp was eerder al stilgelegd

Maar liefst 73 leden en leiders van Chiro De Keten in Testelt bij Scherpenheuvel-Zichem hebben positief getest op het coronavirus. Vorige week werd hun kamp al stopgezet nadat een van de leden zich niet goed voelde en nadien besmet bleek te zijn.

"Ondanks de vele regen komen we het kamp goed door. Er is geen reden tot ongerustheid, als er iets gebeurt communiceren we onmiddellijk met jullie!" Zo klonk het Facebookbericht van de chirogroep nog afgelopen vrijdagmiddag 16 juli. De wateroverlast waren ze goed doorgekomen. Maar diezelfde avond zou de Chiro beslissen om het kamp af te blazen door een coronabesmetting bij een van de leden.

"De leiding heeft dan meteen zelftesten afgenomen en daaruit bleek dat er meerdere mensen van de ploeg besmet zijn geraakt", vertelt burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem. "Daarop is dan beslist om het kamp stop te zetten en zondag is iedereen getest in het testcentrum van Rillaar."

Samen in quarantaine

Vandaag worden de 29 mensen die dit weekend negatief testten opnieuw getest. Intussen zit de hele groep voor minstens 10 dagen in quarantaine. "De meesten doen dat thuis, maar ik heb ook gehoord dat er kleine groepjes samen in quarantaine zitten op een aparte plaats", aldus de burgemeester.

Door de veel besmettelijkere deltavariant van het virus stijgt het aantal coronabesmettingen in België momenteel zienderogen. Maar dat vertaalt zich niet in een grotere stijging van de hospitalisaties en overlijdens. Dat is volgens experts te danken aan de geldende maatregelen en het hoge aantal vaccinaties in ons land. Sinds gisteren is 50% van alle Belgen volledig gevaccineerd. Wie gevaccineerd is, maakt veel minder kans om symptomen van de ziekte te ontwikkelen. Maar je kan wel nog steeds besmet raken en het virus op jouw beurt doorgeven.

Meest gelezen