Coronablog: Europees Geneesmiddelenagentschap keurt Moderna goed voor 12- tot 17-jarigen, Pukkelpop wordt afgelast

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het Moderna-vaccin goedgekeurd voor kinderen van 12 tot 17 jaar. Pukkelpop zal dit jaar toch niet plaatsvinden. "Het kader werd onwerkbaar", zegt de organisatie van het festival. Het aantal bevestigde besmettingen in ons land stijgt nog, maar minder snel dan de voorbije dagen. En triatleet Jelle Geens, die zou deelnemen aan de Olympische Spelen, testte voor zijn vertrek positief en mag voorlopig niet naar Tokio. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

EMA keurt Moderna-vaccin goed voor 12- tot 17-jarigen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) stelt dat het coronavaccin van Moderna nu ook aan kinderen van 12 tot 17 jaar kan worden gegeven. Tot nu toe werden enkel mensen vanaf 18 jaar geprikt met het vaccin. 

De beslissing van het EMA zal de vaccinatiecampagne in Vlaanderen niet versnellen. Voor de Vlaamse tieners tussen 12 en 17 zijn voldoende dosissen gereserveerd van het Pfizer-vaccin, dat al eerder was goedgekeurd voor minderjarigen. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Al 400.000 kinderen hebben een uitnodiging voor vaccinatie met Pfizer gekregen en nog eens 40.000 zullen er binnenkort een ontvangen.

De effectiviteit van het vaccin werd onderzocht via een studie met meer dan 3.000 kinderen tussen 12 en 17 jaar. Van hen kregen 2.163 het vaccin toegediend, 1.073 kinderen kregen een placebo. De immuniteitsrespons bij de gevaccineerde kinderen blijkt dezelfde als die bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar. 

Geen enkel gevaccineerd kind in de studie werd na vaccinatie nog ziek door COVID-19. Dat was wel het geval bij 4 kinderen in de placebogroep. Het EMA concludeert dat het Moderna-vaccin daarom dezelfde effectiviteit heeft bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar als bij volwassenen. 

De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen zijn dezelfde als die bij volwassenen, zoals pijn en zwelling op de injectieplek, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en koorts. Ook bij kinderen zijn klachten mild en verdwijnen ze binnen enkele dagen na vaccinatie.

IJsland neemt opnieuw coronamaatregelen

IJsland neemt opnieuw maatregelen, na een forse toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dat heeft premier Katrin Jakobsdottir vrijdag verklaard. Vanaf zondag middernacht tot 13 augustus zullen publieke bijeenkomsten beperkt worden tot maximaal 200 personen. De afstandsregel van een meter gaat opnieuw in, en bars en restaurants moeten om 23.00 uur sluiten.

Zwembaden en sportzalen zullen maar aan 75 procent van hun capaciteit mogen zitten en een mondmasker wordt weer verplicht binnen. 

In IJsland is meer dan 85 procent van de inwoners van 16 jaar en ouder ondertussen volledig gevaccineerd. Het land hief als eerste in Europa ongeveer een maand geleden alle coronabeperkingen in binnenruimtes op. Maar sinds 12 juli wordt het geconfronteerd met een forse toename van de besmettingen, waarvan drie kwart bij gevaccineerde personen. De meerderheid van de gevallen heeft betrekking op de deltavariant van het virus.

Ook dit jaar geen Antilliaanse Feesten

De Antilliaanse Feesten in Hoogstraten gaan, net als vorig jaar, ook in 2021 niet door. Dat heeft de organisatie vrijdagavond bekendgemaakt. "De voorbije drie maanden gingen we van hoerastemming, naar twijfel, en weer terug", klinkt het.

De organisatie achter de Antilliaanse Feesten, naar eigen zeggen het grootste Caribische festival ter wereld, besliste in mei om gezien de aangekondigde mogelijkheden voor zomerfestivals toch nog een editie 2021 uit de grond te stampen, kleinschaliger met lokale artiesten. Er werden ook al verschillende namen aangekondigd voor de editie die van 12 tot 14 augustus moest plaatsvinden. 

Organisator F1 Spa-Francochamps: "Geen sprake van annulering"

De organisatoren van de Formule-1-race in Spa-Frankcorchamps hebben na de annulering van Pukkelpop aangekondigd dat het autorace met veel bezoekers wel zal kunnen doorgaan. "Er is geen sprake van annulering. Wij volgen alle regels. Veel van de toeschouwers zullen al gevaccineerd zijn, dus niet enorm veel tests nodig. Het is dus doenbaar, maar het zal niet eenvoudig zijn.”

Professor Guy Hans van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen erkent het verschil tussen Pukkelpop en de autorace. "Het zal niet evident zijn om de Formule-1-wedstrijd te organiseren, maar de bezoekers aan dat evenement hebben een heel ander profiel dan die van Pukkelpop en zijn ouder. Veel meer mensen zullen volledig ingeënt zijn"

Deltavariant dominant in bijna 70 procent van Europa

De meer besmettelijke deltavariant van het coronavirus domineert inmiddels grote delen van Europa. Dat hebben het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt. Uit gegevens verzameld tussen 28 juni en 11 juli blijkt dat in 19 van de 28 landen de mutatie, die voor het eerst in India werd vastgesteld, dominant is.

In deze landen bedraagt het aandeel van de deltavariant momenteel gemiddeld 68,3 procent. De alfavariant, tot voor kort gekend als de Britse variant, is momenteel nog goed voor 22,3 procent van het aantal besmettingen in die betrokken landen. 

Tegelijkertijd vestigden de zorginstellingen in Kopenhagen en Stockholm de aandacht op het feit dat de inspanningen opnieuw moeten worden opgevoerd om coronabesmettingen te vermijden. Het aantal bevestigde gevallen in Europa is de voorbije vier weken toegenomen in Europa, vooral bij jongeren. De deltavariant zal zich bovendien verder blijven verspreiden en andere varianten verdringen, tenzij er een nieuwe mutatie opduikt. 

"We zijn nog lang niet over de top als het gaat om het einde van de pandemie", zei Hans Kluge, regionaal directeur bij de WHO. "Helaas zien we in veel landen in onze regio een significante toename van gevallen die verband houden met de zeer besmettelijke deltavariant. Het goede nieuws is dat uit de gegevens blijkt dat het risico op ernstige ziekte en overlijden aanzienlijk vermindert na volledige vaccinatie. Als mensen dus worden opgeroepen voor hun prik, moeten ze ze zich laten inenten."

BEKIJK: Zo nam viroloog Steven Van Gucht afscheid

Op de allerlaatste persconferentie van het Crisiscentrum richtte viroloog Steven Van Gucht zich in speciale woorden van dank tot het publiek. "Een pandemie bestrijd je met goede communicatie, maar goede communicatie vraagt ook een luisterend oor, en daar kunnen we u alleen maar dankbaar voor zijn."

Videospeler inladen...

Blik op de cijfers: Besmettingen stijgen minder snel, de helft van alle mensen in ons land volledig gevaccineerd

  • Gisteren, op donderdag 22 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.851.406 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 82,8 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 68,1 procent. 5.931.284 van hen zijn volledig beschermd, 64,1 procent van alle volwassenen en 51,5 procent van de totale bevolking.
  • Van 16 tot en met 22 juli werden elke dag gemiddeld 27 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 31 procent meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames is nu al enkele dagen sterk aan het stijgen.
  • Gisteren - donderdag 22 juli - meldden de ziekenhuizen 26 opnames (-2 in vergelijking met wat ze woensdag meldden). 20 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (-1). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen van woensdag.
  • De ziekenhuizen rapporteerden woensdag een totaal van 287 covidpatiënten in het ziekenhuis (+7). Op weekbasis is de bezetting zo gestegen met 13 procent.
  • 83 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (-2), 52 onder hen hebben beademing nodig (dat cijfer is stabiel gebleven). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis minder sterk aan het dalen. Op weekbasis is er nog een daling met 3 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gedaald met 9 procent.
Rob Engelaar
  • In de week van 13 tot en met 19 juli overleed elke dag gemiddeld 1 persoon aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 50 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Op 13, 17 en 19 juli werden 0 overlijdens geregistreerd. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.217 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 13 en 19 juli werden per dag gemiddeld 1.407 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 19 procent meer dan de week ervoor. Het aantal besmettingen neemt nog toe, maar minder snel. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.112.161 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 13 en 19 juli werden dagelijks gemiddeld 72.700 tests afgenomen. Dat is 18 procent meer in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 13 en 19 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,1 procent (0,1 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,14. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Steven Van Gucht benadrukt voorzichtigheid bij evenementen en legt uit waarom een PCR-test maar 48 uur meer geldig is

Op de dag dat Pukkelpop aangekondigd heeft dat het festival niet zal doorgaan, heeft Sciensano-viroloog Steven Van Gucht nog eens uitgelegd waarom het beleid in België zo voorzichtig is en de coronamaatregelen niet snel versoepelt. 

Bekijk hier het fragment uit de persconferentie van het Crisiscentrum waarbij Steven Van Gucht focuste op evenementen:

Videospeler inladen...

Van Gucht zei dat België heeft kunnen voorkomen dat het aantal besmettingen explosief is gestegen doordat er in ons land nog “een delicate balans is tussen de virusverspreiding en de overblijvende maatregelen. Het is belangrijk om deze balans nog te blijven bewaken in de komende weken”, omdat nog maar de helft van de bevolking volledig gevaccineerd is.   

“Te snelle versoepelingen kunnen immers leiden tot een explosieve van de besmettingen. En door de verspreiding van het virus te vertragen, kunnen we verhinderen dat te veel mensen nog ziek worden in afwachting van hun vaccinatie.” 

Van Gucht is vooral beducht voor de organisatie van evenementen die superverspreiding kunnen veroorzaken. “Dat komt typisch voor op plaatsen waar veel mensen samenkomen in een binnenomgeving, denk maar aan een nachtclub of een feestje en ook bij grote evenementen is dat mogelijk.” Lees: festivals als Pukkelpop.

Covid Safe Ticket

Van Gucht ging daarbij nog eens in op het zogenoemde Covid Safe Ticket, dat vanaf 13 augustus kan gebruikt worden voor buitenevenementen vanaf 1.500 deelnemers. “Het Covid Safe Ticket bewijst dat u gevaccineerd, genezen of getest bent.”

“De geldigheidsduur van een negatieve test werd door het Overlegcomité ingekort, en dit vanaf 2 augustus. Vanaf dan zal een PCR-test niet langer drie dagen, maar twee dagen geldig blijven. Een snelle antigentest zal niet langer twee dagen, maar één dag geldig blijven.”

Mensen die in eerste instantie negatief testen, kunnen in de dagen nadien soms nog besmettelijk worden.

“De reden daarvoor is dat een test steeds een momentopname is. Mensen die in eerste instantie negatief testen, kunnen in de dagen nadien soms nog besmettelijk worden. Vandaar dat het zo belangrijk is om die geldigheidsduur van een test te beperken.”

“De geldigheidsduur van een negatieve test begint pas te lopen op de dag nadat het staal werd afgenomen”, ging Van Gucht verder. “Wanneer u bijvoorbeeld op een maandag een staal laat afnemen voor een PCR-test en de test blijkt negatief te zijn, dan blijft uw Covid Safe Ticket geldig tot en met woensdag middernacht. (...) Bij een snelle antigentest, blijft deze geldig tot dinsdag, middernacht, als het staal afgenomen werd op maandag.”  

“Opgelet, zeker in het geval van een snelle antigentest bestaat er nog steeds een kans dat u de dag nadien besmettelijk wordt. Indien mogelijk is de PCR-test de eerste optie. En enige voorzichtigheid blijft op zijn plaats, ook als u over een negatieve test beschikt.”

Karim Benzema (Real Madrid) test positief op het coronavirus

Karim Benzema is de voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart met een positieve coronatest. Dat bevestigde zijn club Real Madrid in een officiële mededeling.

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Meest gelezen