AP 2019

Geteisterd Groot Barrièrerif toch niet op lijst bedreigd werelderfgoed na Australisch lobbywerk

Unesco voegt het Australische koraalrif Great Barrier Reef voorlopig niet toe aan de lijst met bedreigd werelderfgoed. Een studie van de VN-organisatie toont aan dat Australië niet voldoende inspanningen levert om het grootste koraalrif ter wereld te beschermen, maar na heel wat lobbywerk krijgt het land nu meer tijd om het tegendeel te bewijzen. Sinds 1995 heeft het Groot Barrièrerif al de helft van zijn koraal verloren. 

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 2.300 kilometer langs de kust van Noordoost-Australië en bestaat uit zo'n 3.000 individuele riffen en 900 eilanden. Met meer dan 400 soorten koraal, 1.500 soorten vis en 4.000 soorten weekdieren heeft het rif een van de meest biodiverse ecosystemen ter wereld. Bovendien is Groot Barrièrerif de thuis van bedreigde diersoorten zoals de groene zeeschildpad.

Een groene zeeschildpad in Great Barrier Reef
2020 AP

Door de opwarming van de aarde heeft het rif sinds 1995 al de helft van zijn koraal verloren, zo blijkt uit een studie van marinebiologen aan het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies in Australië. Koraalrif is zeer gevoelig aan temperatuursveranderingen en als het water te warm wordt, verbleekt het en sterft het af. Dat proces gaat de laatste jaren steeds sneller.

(Bedreigd) werelderfgoed

Het Groot Barrièrerif staat al meer dan 40 jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco.  Een recent onderzoek van die VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wijst uit dat Australië niet genoeg inspanningen levert om de waterkwaliteitsdoelstellingen te halen en zo het rif tegen klimaatverandering te beschermen. 

Unesco adviseerde daarom vorige maand om het Groot Barrièrerif toe te voegen aan de lijst van bedreigd werelderfgoed. Vandaag volgde een stemming over dat advies. Een meerderheid van het Unesco-comité heeft nu besloten om Australië meer tijd te geven, en de stemming opnieuw te organiseren in 2022, als ook Australië zelf een onderzoeksrapport over het beheer van het rif heeft afgerond. 

2020 AP

Economische belangen

Die beslissing is vooral te danken is aan Australische lobby want Australië wil koste wat het kost vermijden dat het Groot Barrièrerif op de lijst van bedreigd werelderfgoed terechtkomt.  Het rif is namelijk enorm belangrijk voor de Australische toerisme-industrie. Voor de coronapandemie bracht het zo'n 4 miljard euro per jaar op en het zorgt ook voor duizenden banen. 

Toeristen duiken in Great Barrier Reef

Volgens de Australische minister van Milieu Sussan Ley is het Groot Barrièrerif het best beheerde koraalrif ter wereld. "Iedere Australiër wil dat het goed beschermd wordt", zo sprak ze tijdens de online bijeenkomst van Unesco over het rif.  Vorige maand noemde Ley het Unesco-comité nog vooringenomen omdat China het virtuele comité en de stemming vandaag voorzit. De relatie tussen China en Australië is moeilijk, onder meer omdat Australië een onafhankelijk onderzoek wil naar de oorsprong van de coronapandemie in China.

Omkeerbaar

Als het water in het Groot Barrièrerif opnieuw afkoelt, kan het rif zich volgens wetenschappers opnieuw herstellen. Dat herstel zou zeker 10 tot 15 jaar duren. Maar dan moet er wel snel iets gebeuren, want in sommige gebieden is er nu al niet genoeg koraal over om herstel mogelijk te maken. 

Volgens de beheersorganisatie van het rif Great Barrier Reef Marine Park Authority blijft klimaatverandering de grootste bedreiging, maar ook de mens speelt een rol in de teleurgang van het rif. Stikstof en pesticiden van de landbouw die in het water terecht komen zorgen ervoor dat de waterkwaliteit afneemt en algengroei wordt gestimuleerd. Ook illegale visserij en toeristen in het water beschadigen het rif.

Meest gelezen