Hoogstraten telt af naar erkenning Werelderfgoed van Wortel-Kolonie: "Uit goede bron vernomen dat we veel kans maken"

En Hoogstraten telt af naar zondag, want dan wordt bekend gemaakt of de voormalige landloperskolonie Wortel-Kolonie erkend wordt als Unesco Werelderfgoed. De kans dat dat gebeurt is erg groot, zegt burgemeester Marc Van Aperen. Hij is trots dat het wellicht - na een eerdere mislukte poging - eindelijk gaat gebeuren. Dat zei hij daarstraks in Start Je Dag.

Wortel-Kolonie in Hoogstraten zal vermoedelijk zondag erkend worden als Unesco Werelderfgoed, tot grote vreugde van burgemeester Van Aperen. "Ik ben enorm trots en blij. Het zou betekenen dat er in Hoogstraten twee Unesco Werelderfgoed monumenten zijn: het Begijnhof en Wortel-Kolonie. Hoe kan een burgemeester nu nog blijer worden", lacht hij.

De koloniën werden 200 jaar geleden gesticht om arme gezinnen aan landbouw te laten doen, maar ook om landlopers op te sluiten. "Er is veel goed werk verricht in de kolonie. Arme mensen werden aan het werk gezet en kregen zo een inkomen. Zo werden ze uit de armoede gehaald", vertelt Van Aperen aan Radio 2 Antwerpen. 

Het is heel jammer dat de Kolonie van Merksplas niet geselecteerd is

Marc Van Aperen, burgemeester van Hoogstraten (Hoogstraten Leeft)

Naast Wortel-Kolonie, zijn er ook drie Nederlandse Koloniën die in aanmerking komen om op de Werelderfgoedlijst te komen. Als de erkenning erdoor komt, dan is Wortel-Kolonie het eerste Vlaamse landschap met het statuut van werelderfgoed. "Het is wel jammer dat de Kolonie in Merksplas niet geselecteerd is, want zij verdienen het ook echt", gaat de burgemeester verder. 

Luister hier naar de enthousiaste burgemeester Marc Van Aperen.
(Lees verder onder het fragment:)

Drie jaar geleden deden de koloniën al een gooi naar het Werelderfgoedstatuut, maar dat lukte niet meteen. Het dossier kreeg een herkansing. "Ik heb uit goede bron vernomen dat we een heel grote kans maken deze keer, maar het is dus nog even spannend afwachten", zegt Van Aperen. 

Meest gelezen