Radio 2

Paard dat op een hoeve in Houthulst werd gefokt, neemt voor Marokko deel aan de Olympische Spelen: oude baasjes zijn supertrots

Leontine Gheeraert uit Houthulst supportert deze Olympische Spelen voor Istanbull, een paard dat in Tokio zal deelnemen voor Marokko. In de fokkerij van haar familie zorgde ze mee voor het paard. Istanbull is nu eigendom van de koning van Marokko.

Leontine Gheeraert uit Houthulst zal deze Olympische Spelen supporteren voor het paard Istanbull waar ze jaren voor heeft gezorgd. "We zullen supporteren voor de Belgen. Maar uiteraard net iets meer voor het paard dat we zelf hebben gekweekt, ook al rijdt het voor het Marokkaanse team. Istanbull is een paard uit de stam van het Ooievaarshof in Houthulst en is geboren in 2008. Wij hadden hem verkocht aan een veearts. Die heeft hem via een veilingsite doorverkocht aan de koning van Marokko. Toen hebben we een tijdlang niets meer van Istanbull gehoord, maar enkele jaren geleden zagen we hem opduiken in enkele grote internationale wedstrijden."

Temperamentvol

Ondertussen schat Leontine de kansen van Istanbull best hoog in, maar het zal niet gemakkelijk worden: "We weten dat hij veel vermogen heeft en zijn techniek is ook goed. Maar Istanbull is heel temperamentvol en dus ook moeilijk om te berijden. Niet elke ruiter kan hem de baas. Het blijft natuurlijk een dier, dus je kan op voorhand niet zeggen hoe goed hij zal scoren. We zijn heel trots dat ons paard kan en mag meedoen met de Olympische Spelen". 

Reis volgen op sociale media

De wedstrijden zelf zal de familie voornamelijk volgen via Eurosport. Maar ook via de sociale media van de ruiter van Istanbull blijven ze op de hoogte van de deelname van het paard. "Op dit moment zit Istanbull samen met de ruiter in quarantaine. Daarna zullen ze samen doorreizen naar Tokio", vertelt het oude baasje Leontine. 

Leontine rijdt zelf ook paard, maar voor haar blijft het bij een hobby. "Mijn broer en ik rijden met de halfzussen van Istanbull. Met de fokkerij zijn we al 2 generaties bezig met de paardenstam van het Ooievaarshof. De mama van Istanbull heeft net terug een veulentje gekregen en dat zouden we liever voor ons houden. Maar de bewondering en vraag naar de stam is heel fijn", verklapt Leontine.

Luister hieronder naar Leontine in Start Je Dag bij Radio 2 West-Vlaanderen!

Meest gelezen