In Engeland gaat het Latitude Festival, met zo'n 40.000 bezoekers, wel door.

In Engeland kan het wel: 40.000 muziekliefhebbers genieten nog tot zondag van Latitude Festival

In ons land hebben de organisatoren van Pukkelpop besloten om het festival niet te laten doorgaan, in Engeland kan een groot festival wel. Duizenden mensen kunnen sinds gisteren genieten van muziek en elkaars gezelschap op het vierdaagse Latitude Festival in het graafschap Suffolk. Er worden 40.000 mensen verwacht.

Sinds gisteren en nog tot en met zondag vindt op het landgoed Henham Park in het Engelse graafschap Suffolk het Latitude Festival plaats. Op het festivalterrein zelf lijkt corona ver weg, want er gelden geen beperkingen. Mensen hoeven geen afstand te houden of mondmaskers te dragen, mogen springen en zingen zo hard ze willen en elkaar omhelzen.

Toch zijn er zekere regels aan het festival verbonden, want wie naar binnen wil, moet ofwel een vaccinatiebewijs of een negatieve test van maximaal 48 uur voorleggen ofwel kunnen bewijzen in de 180 dagen voorafgaand aan het festival covid te hebben doorgemaakt en dus immuun te zijn. Dat alles via het officiële coronacertificaat van de National Health Service (NHS), de Britse gezondheidsdienst.

"Geweldig, het doet echt deugd." Bekijk hier de beelden van het eerste grote festival in het VK sinds de start van de coronapandemie:

Videospeler inladen...

Het Latitude Festival maakt deel uit van het Event Research Programme van de Britse overheid en geldt dus als een testevenement. De regering zal er onder meer het gebruik van de corona-app uitvoerig testen. Ook de halve finales en de finale op het Europees kampioenschap voetbal twee weken geleden in Londen, waren zulke testevenementen.

Op Latitude worden zo'n 40.000 mensen verwacht, de meeste fans kwamen gisteren al naar Henham Park afgezakt. Het gaat zowel om mensen met dagtickets als mensen die op het terrein kamperen. Wie meerdere dagen op het festival verblijft en niet volledig gevaccineerd is, zal zich na 48 uur wel een tweede keer moeten laten testen. Dat kan op het festivalterrein zelf. Wie dan positief test, wordt opgevangen door het medisch personeel en krijgt het ticket terugbetaald.

De mensen waren wanhopig om te komen, om te spelen, om te werken en om gewoon op het terrein te zijn en weer te genieten. En dat is wat we aan het doen zijn

Organisator Melvin Benn

Organisator Melvin Benn is blij dat het festival doorgaat. "De mensen waren wanhopig om te komen, om te spelen, om te werken en om gewoon op het terrein te zijn en weer te genieten. En dat is wat we aan het doen zijn", vertelde hij aan de Britse zender Sky News.

Even waren er twijfels of het wel zou plaatsvinden, zeker toen de zogenoemde Freedom Day met een maand werd opgeschoven naar 19 juli, slechts enkele dagen voor de start van het festival dus (op die dag werden zowat alle coronamaatregelen in Engeland gelost). Maar Benn kon naar eigen zeggen de overheid overtuigen om er een testevenement van te maken en nadat die beslissing was gevallen, was hij er gerust in.

Bekende namen op het festival zijn onder meer Wolf Alice, Bombay Bicyle Club, Bastille en The Chemical Brothers. Gisteren scheen de zon volop en ook vandaag is het zomers warm in Suffolk. In het weekend kunnen de duizenden festivalgangers echter een felle plensbui verwachten.

Een festivalganger toont zijn coronacertificaat.

Meest gelezen