Liveblog - Dodental na noodweer is gecorrigeerd naar 36 slachtoffers, 11 mensen zijn vermist

De systematische, brede zoekactie na het noodweer wordt stopgezet. Dat heeft VRT NWS vernomen. De Cel Vermiste Personen zal nu op specifieke plekken zoeken naar elf vermiste personen. Het officiële dodental is gecorrigeerd naar 36. Volg het nieuws op de voet in onze blog.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dodental is gecorrigeerd naar 36, 11 mensen vermist

Het aantal slachtoffers van het noodweer in het oosten van het land is gecorrigeerd naar 36. Gisteren meldde het Crisiscentrum dat er 37 slachtoffers zijn geborgen, maar een van de gevonden lichamen is het lichaam van een man die op 11 juli - voor het noodweer - in de Ourthe verdronk.

De man had op 11 juli zijn twee stiefdochters gered uit de Ourthe in Sy, maar hij is zelf verdronken. De twee dochters van de vriendin van de man waren in de Ourthe aan het zwemmen in Sy (Ferrières, provincie Luik) en verkeerden in nood. 

De man, geboren in 1991, probeerde hen te redden. Een van de meisjes geraakte zonder hulp uit het water. Toen hij het andere meisje wilde helpen, raakte hij zelf in de problemen. Ook dat meisje raakte uit het water, maar de man was plots verdwenen. De moeder van het meisje merkte dat pas toen haar dochter veilig uit het water was geraakt.

De Cel Vermiste personen is nog op zoek naar elf vermiste personen. Deze ochtend werd er gestart met de zoektocht naar 17 mogelijk vermiste personen. Zes dossiers raakten in de loop van de dag opgelost.

Code oranje en geel voor onweer: "Waakzaamheid geboden", maar "niet meteen ergste verwachten"

Vandaag blijft het warm, mooi en rustig zomerweer, maar dit weekend en begin volgende week worden hevige buien en onweer voorspeld. Het KMI kondigt code oranje aan voor het oosten van het land, en code geel voor het westen. Met de watersnood van vorige week in gedachten is de vraag of er nieuwe problemen met wateroverlast kunnen ontstaan?

Lees meer in het artikel:

180 doden in Duitsland door watersnood

Het aantal doden door de watersnood in het westen van Duitsland is gestegen naar 180. Volgens de Duitse autoriteiten gelden nog ongeveer 150 personen als vermist. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld onbereikbaar zijn of gewoon op vakantie. De autoriteiten gaan er niet van uit dat het aantal slachtoffers nog fors toeneemt.

In Duitsland worden voor komend weekeinde forse regen- en onweersbuien verwacht in dezelfde gebieden die onlangs werden getroffen door overstromingen. Weerdiensten en overheden roepen inwoners op extra waakzaam te zijn.

Burgercollectief plant klacht voor onopzettelijke doding

Een groep inwoners en bedrijven uit Chaudfontaine is van plan strafklacht in te dienen tegen de overheid voor onopzettelijke doding, naar aanleiding van de watersnood, en dat door een gebrek aan voorzorg. Dat meldt de Franstalige omroep RTL vrijdag en het nieuws wordt bevestigd door Bruno Liesse, de woordvoerder van het collectief.

Ze vragen dat er een objectief en onafhankelijk onderzoek komt naar de mogelijke fouten bij de dammen van Eupen en de Gileppe tijdens de nacht van 14 op 15 juli, maar ook de weken voordien. Liesse heeft het over een "rampzalige communicatie naar de gemeenten, tegen wie is gezegd dat evacuaties niet nodig waren."

Het collectief is ervan overtuigd dat de golven die de regio onder water hebben gezet, te wijten waren aan het openen van de kleppen van de dam in Eupen. De leden vragen zich af waarom ze niet eerder werd geopend. De woordvoerder schuift twee stellingen naar voren: ofwel gaat het om nalatigheid, ofwel speelt een economisch belang. "Beide dammen zijn ook elektrische centrales."

De vereniging gelooft niet dat een intern onderzoek, zoals de bevoegde Waalse minister heeft voorgesteld, antwoorden kan bieden op haar vragen. "Wij willen uiteraard niet dat de technicus van de dam in Eupen in de gevangenis terecht komt. Het echte probleem is dat we niet voorbereid zijn. In het geval van een hittegolf voorziet bijvoorbeeld geen enkel plan in de verdeling van flessen water aan de 800.000 senioren. Zulke zaken zouden internationaal moeten worden aangepakt in plaats van op regionaal niveau", besluit Liesse.

Luikse gouverneur roept dit weekend op tot waakzaamheid

De gouverneur van de provincie Luik en de gemeenten rond het Vesderbekken vragen de inwoners in de regio om voorzichtig te zijn in het licht van de aangekondigde regen dit weekend. "We vragen iedereen die de mogelijkheid heeft om in deze periode buiten het rampgebied te verblijven, dat ook effectief te doen", aldus gouverneur Hervé Jamar in een persbericht.

Aan mensen die niet anders kunnen dan thuisblijven, wordt gevraagd de media nauwgezet in de gaten te houden en zich naar hogere verdiepingen te begeven als de situatie verslechtert. "Het is ook raadzaam om alle waardevolle voorwerpen naar boven te brengen en om geparkeerde voertuigen te beveiligen", voegt de gouverneur er nog aan toe. 

Naast Jamar, waarschuwden ook de gemeenten Baelen, Chaudfontaine, Dison, Eupen, Fléron, Jalhay, Limburg, Olne, Pepinster, Spa, Theux, Trooz, Verviers en Welkenraedt voor de voorspelde regenval dit weekend.

Luikse gemeente Limburg evacueert uit voorzorg deel van inwoners

De Luikse gemeente Limburg heeft besloten om inwoners die in getroffen gebieden wonen preventief te evacueren, met het oog op de voorspelde regen komend weekend. Dat meldt de gemeente op haar Facebookpagina.

"Tussen zaterdag 24 juli 11 uur en zondag 25 juli 13 uur voorspelt het KMI onweersbuien met lokaal intense regen. Omdat er precieze informatie ontbreekt over de kans op overstromingen, vragen wij bewoners in de zones die getroffen zijn na vorige week preventief hun huizen te verlaten", klinkt het.

Het gaat om bewoners uit ruim twintig straten of wijken. Over hoeveel gezinnen het in totaal gaat, is niet gekend. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de informatie die de gemeente ontvangt, kunnen de data van evacuatie alsnog veranderen.

Al 13.900 vrijwilligers via Rode Kruis-Vlaanderen voor overstroomde gebieden

Vorige week vrijdag lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen een online crisisvrijwilligersplatform voor iedereen die in de overstroomde regio’s wil gaan helpen. Ondertussen hebben al 13.900 mensen zich aangemeld als vrijwilliger.

Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kunnen particulieren en bedrijven geld storten voor de slachtoffers van de watersnood. Dat geld zal onder andere gebruikt worden om de gratis voedselbedeling voor de slachtoffers te financieren. Tot nu toe werd er al meer dan 4 miljoen euro ingezameld. Wie wil helpen, kan zich aanmelden via  https://www.rodekruis.be/helpenhelpt/.

Banken zoeken mee oplossingen voor wie het moeilijk krijgt om lening terug te betalen

Gezinnen die vorige week werden getroffen door de watersnood en het daardoor moeilijk hebben om hun woonkrediet terug te betalen, nemen best zo snel mogelijk contact op met hun bank of kredietverstrekker. Er kan dan samen worden gezocht naar een oplossing om de moeilijke periode zo goed mogelijk te overbruggen. Dat zegt bankenfederatie Febelfin. Het advies geldt ook voor wie nog niet in financiële moeilijkheden verkeert, maar zich er wel eventueel aan verwacht.

De sector zegt bereid te zijn haar maatschappelijke rol op te nemen in de ondersteuning van de getroffen gezinnen. Men wil "met de nodige spoed" de dossiers samen overlopen. "Elke situatie is verschillend, en kredietgevers zullen dus ook elk dossier individueel bekijken, en daarbij proberen om de financiële problemen zoveel als mogelijk te verlichten", aldus Febelfin. Zo kan er onder andere worden nagegaan of een tijdelijk uitstel van de terugbetaling van kapitaal tot de mogelijkheden behoort. Er zal ook worden samengewerkt met de verzekeraars zodat snel aangevangen kan worden met de heropbouw.

Nieuwe fase in zoekactie

In de vallei van de Vesder in de provincie Luik gaat de zoektocht naar lichamen over naar een nieuwe fase. De zoekteams kammen niet langer alle mogelijke plaatsen uit waar lichamen aangetroffen kunnen worden, zoals de vorige dagen. 

Ze concentreren zich nu op enkele specifieke locaties. Dat gebeurt onder meer op een camping in Esneux. Er zijn nu nog 6 vermisten, van drie van hen is het zo goed als zeker dat ze verdronken zijn.

Hier wordt nog gezocht naar slachtoffers:

Wat is de schade voor het toerisme in Wallonië?

Er is veel schade in Wallonië na de overstromingen van vorige week. 37 mensen lieten het leven, veel anderen zijn hun huis en hun hele hebben en houden verloren. Ook in de toeristische sector is er schade. Morgane Van der Linden van de Waalse toeristische dienst maakt een balans op.

"De schade hangt af van plaats tot plaats. Veel grote attracties kunnen relatief snel weer openen. We raden mensen aan de website te checken van de plaatsen die ze willen bezoeken", zegt Van de Linden.

Meest gelezen