Pukkelpop afgelast, professor Hans: "Hadden organisatie in juni al gewaarschuwd voor deltavariant"

Het Pukkelpop-festival van 19 tot en met 22 augustus gaat niet door. Het is onhaalbaar om zoveel jonge mensen tussentijds te testen op corona, zegt de organisatie.  Pukkelpop verwijt de overheid "de spelregels net voor de wedstrijd" te hebben veranderd, maar volgens professor Guy Hans zou de testcapaciteit ook te klein zijn geweest aan de voorwaarden die voor maandag van kracht waren. Had je al een ticket gekocht? Dan krijg je voor 8 augustus een mail en je kan kiezen voor terugbetaling of een overzetting naar volgend jaar.  

Volgens professor Guy Hans, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en adviseur van Pukkelpop, had Pukkelpop ook niet veilig kunnen worden georganiseerd zonder de verstrenging van de regels van afgelopen maandag na het Overlegcomité. Toen werd een kortere duur van de testen ingevoerd. 

De organisatie wijst de overheid met de vinger voor de afgelasting: "Je kunt de spelregels niet vlak voor de wedstrijd aanpassen. Alsof je aan Wout Van Aert zou zeggen: je mag morgen de koers rijden, maar wel op één wiel. Dat kan niet," zegt Frederik Luyten. "We zijn een beetje koud gepakt door deze aanpassingen. We vinden het zelf enorm betreurenswaardig. Zeker voor de jongeren, want we hadden gehoopt een alternatief te zijn na dit rampzalige jaar. Veel Pukkelpoppers keken hier enorm naar uit."

Als de duur van de testen op drie dagen was gebleven, dan nog was het logistiek een hele uitdaging geweest

"Ik denk niet dat dat het grote punt is", reageert professor Hans in "De wereld vandaag". "Als de duur van de testen op drie dagen was gebleven, dan nog was het logistiek een hele uitdaging geweest. Nu je om de 48 uur een test moet doen, wat perfect begrijpbaar is gezien de dominantie van de deltavariant, wordt het nog moeilijker. De duur van het festival was gepland op vier dagen, dat betekent dat je sowieso heel wat bezoekers twee keer moet testen."

Volgens professor Hans werd de organisatie van Pukkelpop in juni al gewaarschuwd. "We hebben toen gezegd, pas op, nu ziet het er nog goed uit, maar de omstandigheden zijn nadien en zeker de laatste vier weken enorm veranderd en duidelijk verslechterd. Niemand had op dat moment de snelheid van de deltavariant kunnen voorspellen. We zien nu pas wat de gevolgen zijn en de snelheid waarop die zich verspreidt. We zitten nu in een totaal andere situatie dan pakweg een viertal weken geleden."

Als je op voorhand een heel groot percentage van de festivalgangers moet gaan testen, dan vergt dat een enorme testcapaciteit. "Dat gaat een enorme belasting zijn voor alle testcentra in het land. Die zijn nu al enorm belast en de voorbije weken werden ze steeds meer belast door de terugkerende reizigers uit rode zones. Hun capaciteit is al enorm beperkt. Daar nog eens tienduizenden  festivalgangers bij, dat zou problematisch zijn", besluit Hans.

"Het grootste testdorp van Vlaanderen in Antwerpen voert 4.000 tests per dag uit. 20.000 tests op Pukkelpop, dat is vijf keer zoveel. Je hoort dat Pukkelpop een elegante exit zocht om het event niet te laten doorgaan na een tegenvallende ticketverkoop. De organisatoren weerleggen dat. 90 procent van de tickets zou verkocht zijn", zegt Gitte Van Hoyweghen in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Pukkelpop had gisteren al de podiumopbouw en de ticketverkoop stilgelegd in afwachting van meer duidelijkheid over de coronaregels van de federale overheid. Met name de praktische uitvoering van het Covid Safe Ticket baarde de organisatie zorgen. Met zo'n CST kun je zonder mondmasker en afstandsregels het festival bijwonen, maar dan moet je ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud voorleggen, ofwel een sneltest van maximaal 24 uur. Dat zou betekenen dat sommige mensen die vier dagen blijven zich op het festival zélf moeten laten hertesten. En daar is het fout gelopen.

Het dagelijks testen van zoveel jongeren is volstrekt onhaalbaar

Volgens Pukkelpop was de eis om het publiek te testen "volstrekt onhaalbaar", nadat de geldigheidslimiet van de coronatesten was aangepast.

Bekijk hier een reactie van Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop:

Videospeler inladen...

Frederik Luyten van Pukkelpop: "We hielden rekening met 7.000 tests per dag maar uit onze berekeningen blijkt dat nu het drievoudige nodig is. Dan is het simpele wiskunde en hebben onze medische experts gezegd: jongens, dat gaat niet lukken." Zo'n uitgebreide testcapaciteit is vijf keer die van de grootste testdorpen van het land, stipt Pukkelpop aan. 

Het festival in Kiewit lokt een heel jong publiek, waarvan velen nog niet  (volledig) gevaccineerd zijn. En dus zal "nagenoeg 8 op de 10 van de mensen binnen deze doelgroep moeten worden getest."

Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen

Nog volgens de persmededeling van Pukkelpop: "Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen. Met alle bijkomende eisen inzake testing voor een meerdaags massa-event met zo’n jong publiek waarvan velen de kans nog niet hebben gehad om zich te laten vaccineren, is het dagelijks testen van zoveel jongeren m.a.w. volstrekt onhaalbaar."

Beschuldigende vinger naar de overheid

Pukkelpop vindt dat de regels te laat zijn afgesproken: "We betreuren enorm dat deze beslissing pas een maand voor aanvang van het festival genomen werd door onze overheden, maar dit was altijd een proces van voortschrijdend inzicht. Nu evenwel blijkt dat aan deze nieuwe regels moet worden voldaan om Pukkelpop te organiseren, kunnen we bijgevolg niet anders dan deze beslissing respecteren en worden we gedwongen het festival te verplaatsen naar volgend jaar," is de conclusie.

Jan Jambon: "Op een bepaald moment bots je op limieten"

Vlaams minister-president Jan Jambon noemt het "enorm spijtig" dat Pukkelpop dit jaar niet kan plaatsvinden. "We hadden allemaal gehoopt dat dit festival een belangrijke mijlpaal ging worden op weg naar de vrijheid. We hebben alles geprobeerd om het festival in veilige omstandigheden te laten doorgaan, maar op een bepaald moment bots je op limieten", zo zegt Jambon in een reactie aan Belga.

Minister-president Jambon drukte in mei nog de hoop uit dat een festival als Pukkelpop zou kunnen plaatsvinden in de zomer. 

De annulatie is ook voor minister-president Jambon een teleurstelling. Volgens hem is er alles aan gedaan om het festival op een veilige manier te organiseren. "Maar op een bepaald moment bots je op limieten", aldus Jambon. "Laten we de moed niet verliezen en ons optrekken aan de vaccinatiecampagne die in Vlaanderen schitterend loopt en de sleutel is om corona te verslaan", besluit de minister-president.

"Het is opmerkelijk dat het in de Wetstraat oorverdovend stil blijft. Begin mei was het bijna vechten om de camera's toen zowel Alexander De Croo en Jan Jambon wilden aankondigen dat enkele festivals kunnen doorgaan", zegt Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Wat met de overheidssteun?

De Vlaamse overheid had aan Pukkelpop ook een voorschot van 1,8 miljoen euro beloofd, geld dat moest worden terugbetaald als het festival zou doorgaan. Nu het festival afgelast is, moeten de kosten die effectief zijn gemaakt en niet te recuperen zijn (zoals podia of drukwerk) niet worden terugbetaald.  Hoeveel precies dat is wordt nog onderzocht, laat Vlaams minister van economie Hilde Crevits (CD&V) weten.   

Ook van "Flanders is a festival", onder de hoede van Toerisme Vlaanderen en minister Zuhal Demir (N-VA), heeft Pukkelpop ook een bedrag van 500.000 euro gekregen, waarvan 70 procent vooraf is uitbetaald. De komende weken wordt bekeken wat er met die steun moet gebeuren, is te horen bij minister Demir. Ze voegt eraan toe dat Vlaanderen de voorbije maanden erg veel heeft gedaan om de evenementensector te steunen. "Via "Flanders is a Festival" kunnen 70 festivals in Vlaanderen doorgaan".  

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1 in verband met de coronatests dat de overheid de regels bepaalt: "Ik begrijp dat het niet makkelijk is om dat waar te maken. De beoordeling is aan Pukkelpop. Als Pukkelpop er niet aan kan voldoen, dan gaat het niet door."

En de festivalgangers? Die kunnen volgens Pukkelpop kiezen: ofwel wordt hun ticket terugbetaald, ofwel wordt het overgezet naar 2022. Wie een ticket heeft gekocht zal voor 8 augustus via e-mail worden gecontacteerd.  

Meest gelezen