Foto: een protest in februari tegen de Maritieme Campus Antwerpen (MCA)

PVDA verzet zich tegen omstreden bouwproject in Hobokense Polder: "Nu het vakantie is, dient men snel een nieuwe vergunning in"

Rederij CMB heeft een nieuwe omgevingsvergunning ingediend om de Maritieme Campus Antwerpen (MCA) te mogen bouwen in de Hobokense Polder. Het omstreden vastgoedproject stuit ook nu op verzet, onder meer van de Antwerpse oppositiepartij PVDA. "Aan de kern van de ingediende vergunning is niets veranderd. Het lijkt me niet democratisch dat ze het project er nu snel proberen door te krijgen", zegt woordvoerder Sim Dereymaeker.

In februari kwam er al veel protest van buurtbewoners en natuurverenigingen tegen de plannen om de Maritieme Campus Antwerpen (MCA) op de Hobokense Polder te bouwen. Er kwam ook een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos. De MCA zou komen in een inham van de Hobokense Polder, op een verlaten industrieterrein, maar tegenstanders vrezen voor de negatieve impact op de natuur. 

"Er kwam een tijd geleden al veel kritiek op het megalomane karakter van het project, op de zes grote torens en op de vele parkeerplaatsen. Al die zaken blijven in de nieuwe omgevingsvergunning nog altijd staan. Het gaat om een kopie van enkele maanden geleden, behalve enkele cosmetische aanpassingen. Aan de kern is niets veranderd", reageert Sim Dereymaeker van PVDA Antwerpen. 

Het lijkt me niet democratisch dat dit zou doorgaan na 1400  bezwaarschriften

Sim Dereymaeker, woordvoerder PVDA Antwerpen

Volgens PVDA probeert rederij CMB het project er nu door te krijgen in vakantietijd, wanneer veel buurtbewoners op vakantie zijn en geen bezwaarschrift kunnen indienen. "Dat lijkt me niet democratisch, zeker niet na meer dan 1400 eerdere bezwaarschriften en verschillende petitiecampagnes", aldus Dereymaeker. "Er is ook veel verwarring, want men dacht dat het project er niet ging komen. Mensen moeten opnieuw geïnformeerd worden. Daar probeert men nu gebruik van te maken." 

De partij bekijkt nog welke stappen ze gaat ondernemen om het project tegen te houden. "We gaan ons zeker blijven verzetten", besluit Dereymaeker.

Meest gelezen