Belga

Grootste podiumbouwer ziet afgelasting van Pukkelpop met lede ogen aan: "Deze zomer is een megaverlies"

Podiumbouwer Stageco uit Haacht reageert teleurgesteld op de afgelasting van Pukkelpop. De organisatie laat vanmorgen weten dat het festival volgende maand dan toch niet doorgaat. Ze vindt het onhaalbaar om zoveel mensen tussentijds te testen op corona.  Onder andere die voorwaarde had het Overlegcomité opgelegd voor massa-evenementen. Voor het internationale podiumbedrijf is het de zoveelste streep door de rekening.

Normaal gezien zou de grootste podiumbouwer van het land volgende week vrijdag beginnen aan de opbouw van de verschillende podia op de wei van Pukkelpop. Maar ook die opdracht ziet Stageco nu door de neus geboord worden. "Na Tomorrowland is ook deze afgelasting heel spijtig. Ook in onze buurlanden zijn er festivals waarbij hetzelfde is gebeurd of nog staat te gebeuren", vertelt Tom Bilsen van Stageco. Al begrijpt hij de beslissing van de organisatie wel. "Ondanks alle vaccinaties en testen die er bestaan, is het blijkbaar nog altijd praktisch niet mogelijk om grote publieksevenementen te organiseren. We hadden er allemaal op gehoopt dat het zou lukken."

Megaverlies

Dat Pukkelpop niet de volledige zomer voor de podiumbouwer zou kunnen goedmaken, was vooraf al duidelijk. "Dat zat er helaas al lang niet meer in. Alle grote tours en festivals in binnen- en buitenland waren al geschrapt. Drie kwart van onze omzet was dus sowieso al verdwenen. Maar voor onze mensen was Pukkelpop een lichtpunt om dit soort van opdrachten eindelijk nog eens te kunnen uitvoeren", vertelt Bilsen.

Toch probeert het bedrijf nu al twee zomers op rij financieel te overleven. "We hebben geen andere keuze, maar dit is een megaverlies. We moeten onze reserves aanspreken, maar we rekenen ook op extra financiële steun van de overheid. Tot eind september kunnen werknemers in tijdelijke werkloosheid gaan. Maar aan sommige onderaannemers, zelfstandigen en transportfirma's die we hadden ingeschakeld, zullen we een vergoeding moeten betalen. Ook ons voorbereidend werk kost geld. Gelukkig zijn er nog een aantal andere festivals die nog wél doorgaan omdat ze zich hebben beperkt tot optredens met een zittend publiek aan tafels en stoelen. Denk maar aan "Werchter Parklife" of "Lokerse Feesten" binnenkort."

Meest gelezen