Stef Wijnants vanop de Olympische Spelen in Tokio: "Enkel mijn kamer uit voor de winkel en om in de bus te stappen naar mijn post"

De Olympische Spelen starten vandaag in Tokio. Sportjournalist Stef Wijnants volgt het zwemmen al enkele dagen op in Tokio, maar mag voor de rest amper zijn kamer uit. Een kwartier heeft hij om naar de winkel te gaan. “De komende tien dagen zie ik alleen mijn kamer, de dorpswinkel en de bus naar mijn post bij het zwemmen.”

Sinds maandagochtend is sportjournalist Stef Wijnants in Tokio. Daar moet hij 14 dagen in isolatie en mag hij enkel zijn kamer uit om eten te kopen en naar zijn werk te gaan. “Het is geen bijzonder spannend leven hier. Hoewel de coronabesmettingen in deze grootstad best meevallen, zitten we in een noodsituatie." 

De meeste Japanners nemen op straat een hele bocht rond alle Europeanen uit schrik

Hij moet 14 dagen wachten voor zijn app van rood naar groen springt en hij terug naar buiten mag. “In Japan en vooral hier in Tokio zijn ze heel beducht voor wat er zou kunnen gebeuren. 8 op 10 inwoners wilden geen Olympische Spelen en de meeste Japanners nemen op straat een hele bocht rond alle Europeanen uit schrik.” 

Wijnants heeft vooral moeite met het eten, laat hij weten. "We hebben een kwartier om in de winkel te zoeken wat we willen eten. Alles staat in het Japans geschreven, dus het is vaak gokken en op de foto's kijken. Dat kan meevallen, maar valt vaak ook tegen."

Coronabesmetting Jelle Geens

Van de 121 Belgische atleten die afreizen naar Tokio, heeft triatleet Jelle Geens positief getest op het coronavirus. Een jammere zaak vindt Wijnants: “Ik hoop voor hem dat hij snel een tweede negatieve test krijgt. Hij is een medaillekandidaat en dit is voor hem op sportief vlak een ramp. Hij heeft vijf jaar lang alles opgeofferd en is in Spanje gaan wonen om alles op deze Olympische Spelen te zetten. Heel jammer als je dan een week op voorhand te horen krijgt dat je niet kan deelnemen.”

Hoge verwachtingen

“Voor enkele Limburgers heb ik hoge verwachtingen. Ik denk dat het straffe spelen gaan worden.” Veel zal ook afhangen van de temperaturen, zeker voor atleten die zich outdoor moeten bewijzen. Nina Derwael zal daar indoor minder last van hebben. Hoewel ze een zware loting heeft, gelooft Wijnants in een medaille. “Ze kan toch boven zichzelf uitstijgen en ze moet zeker een medaille halen, en liefst een gouden dan”, lacht Wijnants. 

Meest gelezen