"Spijtig, maar was te mooi om waar te zijn": artiesten en festivalgangers met dubbel gevoel na afgelasting Pukkelpop

Publiek, muzikanten en podiumbouwers reageren bedroefd op het schrappen van het Pukkelpopfestival volgende maand. Maar er klinkt ook begrip voor de beslissing van de organisatoren.

Pukkelpop heeft zelf de handdoek in de ring gegooid. Ook deze zomer is er geen festival in Kiewit en dat heeft nog altijd te maken met corona. Volgens de richtlijnen van de overheid zouden tot 20.000 jonge mensen per dag op het festival zelf moeten worden getest en dat achtte de organisatie "volstrekt onhaalbaar". Tickets worden terugbetaald of overgezet naar volgend jaar. 

Op sociale media is pro en contra te lezen; sommige mensen hebben begrip en noemen het een verstandige beslissing van de organisatie. Maar anderen zijn heel ontgoocheld; veel jongeren betreuren dat ze na anderhalf jaar corona ook dit festival moeten missen. 

Ook wie rechtstreeks betrokken is bij het festival reageert ontgoocheld, zoals muzikanten of bedrijven die technische assistentie verlenen. 

We lopen tegen een megaverlies aan

Het bedrijf Stageco uit Tildonk bouwt al jaren zowat alle podia voor Pukkelpop. Volgende week zou het werk starten.  “Heel spijtig, maar wel een begrijpelijke beslissing van de organisatie,” zegt Tom Bilsen van Stageco. “Na eerder al Tomorrowland is nu Pukkelpop aan de beurt en ook in onze buurlanden zijn er festivals met hetzelfde scenario. En net als in 2020 lopen wij weer tegen een megaverlies aan.” 

Dit houden we niet langer zo vol, er moet echt iets veranderen

Een van de bands die zou optreden op Pukkelpop is het Belgische Bazart. "Het was te mooi om waar te zijn," reageert de band op Instagram. "Dit is voor iedereen in onze sector een fameuze opdoffer. Dit houden we niet langer zo vol, er moet echt iets veranderen. Sterkte aan alle muzikanten en alle mensen in de business."

Het is super zuur

Mathieu Terryn, zanger van Bazart

De zanger van de band, Mathieu Terryn vertelde VRTNWS ook dat het insloeg als een bom. "Het is super zuur. Met onze nieuwe plaat zijn we keihard aan het proberen om liveshows in elkaar te boksen. Maar het wordt ons iedere keer ontnomen," aldus Terryn. "Deze situatie is echt niet leefbaar. Ik ben heel blij dat kleinere festivals kunnen, maar voor sommige bands is het nodig om grotere dingen te kunnen laten doorgaan."

Bekijk hier de reactie van Mathieu Terryn, zanger van Bazart:

Videospeler inladen...

Ook Fenne Kuppens van de Belgische postpunkband Whispering Sons is teleurgesteld. "We hebben ons vastgehouden aan het beetje hoop dat er nog was dus de beslissing kwam wel als een domper." 

Daarnaast heeft het ook een financiële impact voor de band. "Pukkelpop is één van onze enige shows deze zomer, de hele promocampagne voor de plaat is errond gebouwd. Maar ik begrijp de beslissing zeker. De organisatie zit in een benarde situatie en op een gegeven moment moet je knopen doorhakken. Wij houden ons nu vooral vast aan de shows in september en zien wel wat er dan gebeurt."

In "Het journaal" waren ook enkele jongeren te horen die het jammer vinden dat het festival niet kan doorgaan. "Maar we hadden het zien aankomen," klinkt het. "De coronasituatie is nog niet helemaal weg." Dat neemt niet weg dat ze er naar hadden uitgekeken. "Jammer dat ze de jongeren eerst zot maken door artiesten te droppen om het daarna volledig af te gelasten."

Hoe reageren festivalgangers op de afgelasting? Onze reporter sprokkelde enkele reacties in Mechelen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen