Meer buiten, meer jeugd, meer plaats: de vijf nieuwigheden van Theater Aan Zee 2021

Theater Aan Zee (TAZ) is helemaal terug van weggeweest. Het jaarlijkse muziek- en theaterfestival in Oostende pakt dit jaar uit met enkele nieuwigheden. Zo duurt het festival langer dan andere jaren en wordt er een voorstelling van het dansgezelschap Rosas op een unieke locatie gedanst. Theater Aan Zee heeft dit jaar ook een extra jongerenfestival en de Dichter des Vaderlands schrijft elke dag een gedicht. Dit zijn de vijf opmerkelijkste nieuwigheden van TAZ.

1. Langere editie en meer buitenlocaties

Theater Aan Zee, het meerdaags theater- en muziekfestival in Oostende, wordt anders dan de vorige jaren, dat is wel duidelijk. Alleen de data tonen aan dat de festivalorganisatie enkele aanpassingen heeft gedaan.

TAZ loopt dit jaar van 23 juli tot en met 8 augustus. 17 dagen lang zullen er 200 verschillende theater-, muziek- en literatuurprojecten te zien zijn in Oostende. Het festival duurde maar 10 dagen in 2019. Vorig jaar vond Zomer in O plaats ter vervanging van TAZ. Dit jaar is de gastcurator VUB-rector Caroline Pauwels, zij is ook te zien op de foto hierboven.

"Verbondenheid en zorgeloosheid zijn de thema's dit jaar", zegt gastcurator Caroline Pauwels. Ontdek in de reportage hieronder wat dat precies betekent.

Videospeler inladen...

Deze editie van het festival duurt langer omdat er is ingezet op veel meer locaties, en dan vooral op plekken in openlucht. Dit weekend is er slecht weer voorspeld. TAZ heeft zich echter voorbereid op het weer. Bij regen zijn er poncho's voorzien en bij zon wordt er zonnebrandcrème uitgedeeld.

Bekijk hier de beelden van de opbouw van Theater Aan Zee:

Videospeler inladen...

2. Rosas danst op unieke locatie

Anne Teresa De Keersmaeker brak in 1983 internationaal door met "Rosas danst Rosas". Die voorstelling kwam onder andere al aan bod op de Zomer van Antwerpen. Dit jaar brengt De Keersmaeker samen met Rosas de voorstelling "Violin phase" en dat op een ongewone locatie. 

Door de coronamaatregelen gaan heel wat voorstellingen in openlucht door. "Violin Phase" wordt op het Westerstaketsel in Oostende gedanst. Bijna met de voeten in het water. De Keersmaeker geeft de solo aan een nieuwe danseres. "Violin phase" werd lang door de choreografe zelf gedanst. De dans gebeurt in een cirkelvormige beweging op zand. "Violin phase" loopt van 28 juli tot en met 1 augustus. Tickets kan je hier bestellen.

Bekijk hieronder fragmenten van een vorige voorstelling van "Violin Phase":

3. Nieuw dit jaar: Lijfstroom XL

Nieuw dit jaar is dat er ook aandacht is voor jonge, beginnende bands. Dat doet TAZ in samenwerking met Lijfstroom. Lijfstroom is een online muziekkanaal dat optredens op speciale locaties op YouTube plaatst. Daarnaast post het ook reportages over verschillende muzikanten. Het initiatief noemt zichzelf een "eclectische muziekgolf vanuit Oostende" en dit jaar staan ze dus op TAZ met Lijfstroom XL. Jonge bands zoals Bestiaal, LE MOTAT en KRANKLAND treden op in de loods van de NMBS achter het station van Oostende. 

Bekijk hier de videoclip van "Eén uurtje verliefd" van LE MOTAT, een van de groepen die op Lijfstroom XL zal komen optreden:

4. Nog meer jong geweld op jeugdfestival

TAZ staat bekend om jongeren in de kijker te zetten. Dit jaar heeft TAZ een minifestival op poten gezet voor jongeren tussen 16 en 25 jaar. In het Jeugdhuis OHK kunnen jongeren twee dagen lang optredens en workshops meemaken op het festival TAZ#YOUTH. Het festival loopt van 6 tot 7 augustus.

Naast het jongerenfestival blijft Theater Aan Zee ook een springplank voor jonge theatermakers. Acteurs zoals Rik Verheye, Matteo Simoni en Bart Hollanders werden er ontdekt. Ook jonge theatermakers Camping Sunset treden op met hun voorstelling "Ten oorlog". Camping Sunset speelt van 26 juli tot en met 7 augustus. Tickets vind je hier.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over "Ten Oorlog":

Videospeler inladen...

5. Dichter des Vaderlands over de watersnood

Nog op Theater aan Zee is Carl Norac Festivaldichter. De Franstalige Norac is nog tot begin volgend jaar de Belgische Dichter des Vaderlands, daarna wordt hij afgelost door de Nederlandstalige Mustafa Kör. Norac zal twee weken lang nieuwe gedichten schrijven over het TAZ-thema "verwondering". Op 28 juli zal Norac in gesprek gaan met zijn opvolger.

Maar Carl Norac schreef eerst en vooral een uiterst actueel gedicht over de watersnood. Je leest het hier, in een vertaling van Katelijne De Vuyst.

Nationale rouw

Wat betekent een schouder die uit woorden bestaat
als de wereld op haar grondvesten schudt
of als mensen, meegesleurd door de stroom,
veranderen in bundels stro?
Een kind ziet op het water
een ree drijven, speelgoed, een auto.
Daarna een vrouw die boven haar hoofd,
een zak zwaait als dagboek van een leven.
Zij die de kazernes hebben opgedoekt,
die tot de zandzakken toe hebben weggedaan,

vanwege de wetten van de markt,
vanwege andere, lucratievere zandlopers,
betuigen hun medeleven,
dissen hun fabeltjes op,
met een brandschone knoop in hun zakdoek.
Ze kennen het liedje nog
dat vorig jaar opklonk toen de zon doldraaide.
Ja, nu haasten ze zich om in elke lade te kijken,
om woorden te vinden die beschutten

tegen gefluisterde daden, met de hand op het hart

en hun elleboog stevig geplant op het bloedend dossier.
Ach, hoe vreemd is het en hoe wreed
het woord uit de spreken dat, in de liefde,
vaak al bij de eerste blik vlam vat
en dat nu schalt als
enig leidmotief van het excuus:
onvoorspelbaar.

Carl Norac
Vertaling: Katelijne De Vuyst

Meest gelezen