Overstromingen in Geetbets vorige week

Vlaams-Brabant zet zich schrap voor mogelijk nieuwe overstromingen

Dit weekend wordt weer veel regen verwacht. Na de overstromingen vorige week, zetten verschillende steden en gemeenten in Vlaams-Brabant zich schrap voor nieuwe wateroverlast. In Aarschot worden de rioleringen, pompen en overlopen extra gecontroleerd. De burgemeester van Glabbeek voorziet alvast zandzakjes. 

Amper bekomen van de overstromingen van vorige week, wordt dit weekend weer veel regen verwacht. Zaterdag gaat tussen 16u30 en 22u code oranje in. Dan kan er plaatselijk  tussen 50 en 60mm neerslag vallen. In Aarschot trad de rivier de Demer vorige week nog uit haar oevers door de zware regenval. Daarom stellen ze daar alles in het werk om een zelfde situatie te vermijden. Dat vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD): "We zijn al heel de week het waterpeil van de Demer aan het monitoren. Tot gisteren was die nog altijd aan het stijgen. Het was dus wel schrikken om te horen dat er weer noodweer is aangekondigd. Maar er is goed nieuws. Het waterpeil is intussen stabiel. Maar als het heel hard en lang regent dit weekend, kan de riolering dat niet slikken. Daarom dat we nu al het materiaal controleren. Of de pompen werken, de overlopen. En dan hopen dat het meevalt dit weekend." 

Daarnaast is de voorraad zandzakjes ook aangevuld in de stad. "We vragen aan mensen die ze vorige week al hebben gebruikt om die droog en op een donkere plaats te leggen. Zo kunnen ze hergebruikt worden. Maar er zijn nieuwe voor wie dat nodig heeft."

Wij hebben een nieuwe voorraad zandzakken aangelegd en vanaf morgen zitten we klaar in het gemeentelijk coördinatiecentrum

Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans

Vorige week werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Glabbeek. De gemeente werd op een bepaald moment zelfs helemaal afgesloten omdat straten en huizen waren ondergelopen. Ook daar zijn ze voorbereid op het noodweer. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): "Wij hebben een nieuwe voorraad zandzakken klaar staan en vanaf morgenmiddag 16u tot morgenavond 22u zit ik samen met onze eerste schepen Kris Vanwinkelen in het gemeentelijk coördinatiecentrum. Daar zullen we alle acties op het terrein coördineren." Toch hoopt de burgemeester dat het niet zo ver zal komen. "De Vlaamse Milieumaatschappij heeft ons laten weten dat de meeste wachtbekkens ondertussen geledigd zijn en de waterloop de Velpe door ons dorp terug klaar is om neerslag te ontvangen."

Intussen laat de provincie Vlaams-Brabant weten dat maar liefst een kwart van de Vlaams-Brabantse huishoudens woont op een plek met verhoogd risico op overstromingsgevaar. Ze gaat daarom verder inzetten op maatregelen om overstromingen tegen te gaan in kwetsbare gebieden.

Meest gelezen