Radio 2

Verbod houdt zwemmers niet tegen om in Leuvense vaart te springen: "Wie betrapt wordt, krijgt boete"

Het is bij wet verboden en best gevaarlijk, maar toch duiken er ook dit jaar opnieuw geregeld mensen in het kanaal Leuven-Dijle. "Wanneer de temperatuur richting 25 graden gaat, zien we dat mensen het water opzoeken. Onder andere de vaart is dan een populaire plaats", weet Marc Vranckx van de Leuvense politie.

Groepjes zwemmers die de Leuvense vaart uitkiezen om verkoeling te zoeken, is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ook deze zomer zoeken mensen af en toe het vaarwater op. Maar zwemmen in de vaart is strafbaar. "Als je betrapt wordt, riskeer je inderdaad een boete. Het is bovendien gevaarlijk om allerlei redenen. Je kent de kwaliteit van het water bijvoorbeeld niet. Onder het wateroppervlak kunnen er ook voorwerpen liggen waar je je aan kunt verwonden. En er is ook nog altijd verkeer van boten op de vaart. Alleen waar het expliciet is toegelaten, mag je in open water zwemmen", vertelt Vranckx.

Geen gerichte politiecontroles

Toch zal de politie geen gerichte controles uitvoeren op vaartzwemmers. "Het is onbegonnen werk om op al die plaatsen permanent een ploeg ter plaatse te hebben. We weten dat als we daar vertrekken er opnieuw groepjes zullen proberen om het water in te gaan. Maar als we het zien gebeuren, zullen we sowieso optreden en een proces-verbaal opstellen."

Meest gelezen