AFP or licensors

Coronablog - Opnieuw protest tegen Franse coronapas, aantal besmettingen blijft stijgen (maar iets minder fors) 

In verschillende landen is er weer protest tegen de coronamaatregelen. In Frankrijk kwamen duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de invoering van een coronapas. In eigen land tekenen we nog steeds stijgende coronacijfers op, maar de sprongen zijn iets kleiner dan de voorbije week. Er wordt bovendien ook erg veel getest.  Volg hier het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Opnieuw protest tegen Franse coronapas

In verschillende Franse steden zijn weer duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de invoering van de coronapas. Die pas zal nodig zijn om op restaurant te kunnen gaan of andere evenemenen bij te wonen. Bovendien worden de werknemers in de zorgsector verplicht om zich te laten vaccineren. 

Het wetsontwerp is vorige week goedgekeurd in het parlement en wordt momenteel besproken in de Senaat. De Franse regering wil met de wet de vaccinatiecampagne in het land versnellen, nu het aantal besmettingen weer oploopt. Volgens peilingen steunt de meerderheid van de Fransen de nieuwe wet, maar diegenen die ertegen zijn komen al enkele weken massaal op straat om hun vrijheid op te eisen. 

Videospeler inladen...

De cijfers: besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen nog, maar iets minder fors

  • Gisteren, op vrijdag 23 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.851.406 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 82,8 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 68,1 procent. 5.931.284 van hen zijn volledig gevaccineerd,  64,1 procent van alle volwassenen en 51,5 procent van de totale bevolking.
  • Van 17 tot en met 23 juli werden elke dag gemiddeld 27 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 25 procent meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames is nu al enkele dagen sterk aan het stijgen, maar de stijging gaat wel iets minder snel dan de voorbije dagen.
  • Gisteren - donderdag 23 juli - meldden de ziekenhuizen 26 opnames (-1 in vergelijking met wat ze donderdag meldden). 41 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (+21). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen van donderdag.
  • De ziekenhuizen rapporteerden donderdag een totaal van 273 covidpatiënten in het ziekenhuis (-15). Op weekbasis is de bezetting zo gestegen met 14 procent.
  • 84 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+1), 53 onder hen hebben beademing nodig (+1). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis heel licht gestegen (+4%). Dat is ook het geval voor het aantal patiënten dat aan de beademing ligt (+6%).
James Arthur Photography
  • In de week van 14 tot en met 20 juli overleed elke dag gemiddeld 1 persoon aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 36 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Op 13, 17, 19 en 20 juli werden 0 overlijdens geregistreerd. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.220 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 14 en 20 juli werden per dag gemiddeld 1.480 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 20 procent meer dan de week ervoor. Het aantal besmettingen neemt nog toe, maar minder snel. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.113.465 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 14 en 20 juli werden dagelijks gemiddeld 73.514 tests afgenomen. Dat is 16 procent meer in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 13 en 19 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,2 procent (0,1 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,1. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Italianen protesteren tegen strengere coronamaatregelen

In Italiaanse steden hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de verstrenging van de coronamaatregelen, zo melden lokale media. In Rome verzamelden ongeveer 3.000 tegenstanders van de zogenaamde groene pas, zoals het Europese digitale coronacertificaat in Italië ook wordt genoemd. Ook in steden als Milaan, Turijn en Napels vonden protestacties plaats.  

Om het aantal besmettingen de kop in te drukken, heeft de regering van premier Mario Draghi deze week strengere regels voor de toegang tot binnenactiviteiten ingevoerd. Vanaf 6 augustus moeten mensen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, maximaal 48 uur eerder een negatieve test hebben afgelegd of hersteld zijn van COVID om toegang te verkijgen tot de binnenruimte van bars en restaurants, musea, fitnesscentra en zwembaden.  

Lockdown in Vietnamese hoofdstad Hanoi

Vietnam heeft de 8 miljoen inwoners van hoofdstad Hanoi in lockdown geplaatst om de stijging van het aantal coronabesmettingen onder controle te krijgen. De Vietnamese autoriteiten meldden gisteren 7.000 nieuwe coronabesmettingen in het land.

Vietnam, dat er vorig jaar in slaagde om de coronapandemie goed onder controle te krijgen, ziet sinds eind april een sterke stijging van het aantal besmettingen. Voor een derde van de 100 miljoen inwoners werd sindsdien al een lockdown afgekondigd. 

In Ho Chi Minh-stad, het economische hart in het zuiden van het land waar de meeste besmettingen werden geregistreerd, werd de uitgaansbeperking gisteren nog verlengd.

Vietnam slaagt er niet in om de vaccinatiecampagne echt van de grond te krijgen. Er zijn tot vandaag maar 4,5 miljoen dosissen toegediend. Vietnam wil ook zelf vaccins ontwikkelen en hoopt nog steeds tegen begin 2022 collectieve immuniteit te bereiken.

Nederlandse sportcommentator Jeroen Elshoff legt positieve coronatest af

Jeroen Elshoff, sportcommentator bij de Nederlandse zender NOS, heeft positief getest op het coronavirus in Tokio, waar hij aanwezig is om de Olympische Spelen te verslaan. Dat maakte hij vandaag zelf bekend op Twitter.

De journalist is ondertussen volgens de procedure in quarantaine geplaatst in zijn hotel. Elshoff gaf aan geschrokken te zijn door zijn besmetting, maar voelt zich voor het overige goed "en houdt de moed erin".

Hij liet verder weten dat hij met de vlucht KL861 Amsterdam-Tokio op 17 juli naar Japan is afgereisd. Aan boord van dat vliegtuig zaten volgens Nederlandse media ook heel wat Nederlandse atleten. Verschillenden onder hen legden eveneens een positieve coronatest af, onder wie skatester Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn en een lid van de staf van het roeiteam.

Confrontaties tussen manifestanten en politie in Sydney tijdens antilockdownprotesten

In Australië hebben duizenden mensen gemanifesteerd tegen de lockdown in Sydney en Melbourne, de twee grootste steden in het land. In Sydney kwam het tot opstootjes tussen de politie te paard en manifestanten die gooiden met bloempotten en flessen. Verschillende mensen zijn opgepakt.

In de stad geldt nu al een maand een lockdown om een opstoot van de coronapandemie door de deltavariant tegen te gaan. De staat New South Wales registreerde 163 nieuwe besmettingen, wat het totale aantal actieve besmettingen op bijna 2.000 brengt.

In Melbourne manifesteerden zaterdagnamiddag (plaatselijke tijd) volgens de lokale media duizenden mensen. De manifestanten droegen geen mondmaskers en hadden borden bij met het opschrift "Wake up Australië" (word wakker, Australië).

AAP IMAGE

Rio de Janeiro zet zich schrap voor opkomst deltavariant

De autoriteiten in de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro waarschuwen dat de meer besmettelijke deltavariant zich nu ook snel zal verspreiden nadat de eerste overlijdens werden geregistreerd. Tot nu toe was de gammavariant (de Braziliaanse variant) dominant in Rio. 

"We verwachten dat de deltavariant snel dominant zal worden in de stad", aldus gezondheidsminister van Rio Daniel Soranz tijdens een persconferentie. De stad verlengt de coronamaatregelen, waaronder de mondmaskerverplichting, tot 9 augustus.

Donderdag werden vier overlijdens in de staat Rio de Janeiro gelinkt aan de deltavariant. De vier, die buiten de stad stierven, waren niet volledig gevaccineerd.

Brazilië is erg zwaar getroffen door het coronavirus. Bijna 19,5 miljoen mensen raakten volgens de officiële cijfers al besmet, meer dan 545.000 mensen kwamen al om het leven. In het land met 214 miljoen inwoners zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 31,3 miljoen mensen volledig gevaccineerd, 86,5 miljoen kreeg al zeker één prik.

Ook Verenigde Staten denken aan derde prik voor meest kwetsbaren

Ook in de Verenigde Staten zullen kwetsbare mensen naar verwachting voor een derde keer ingeënt. Dat na aanwijzingen dat het Pfizer-vaccin een aantal maanden na het toedienen mogelijk minder effectief wordt. Dat meldt The New York Times op basis van overheidsbronnen.

Volgens nog lopend onderzoek van fabrikant Pfizer/BioNTech vermindert de effectiviteit van een dubbele vaccinatie na vier tot zes maanden. De bescherming tegen een besmetting is dan nog 84 procent tegenover de aanvankelijke 95 procent. Ook zou de derde prik voor vijf tot tien keer meer antistoffen zorgen.

Het is nog onduidelijk wanneer de extra vaccinatiecampagne die gericht is op 65-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem van start gaat in de VS. Israël begon eerder deze maand met het toedienen van de zogeheten boosters aan patiënten met een bijzonder zwak immuunsysteem. In Hongarije kunnen vanaf volgende maand mensen voor een derde keer geprikt worden.

Archiefbeeld ter illustratie.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

IJsland neemt opnieuw coronamaatregelen

IJsland neemt opnieuw maatregelen, na een forse toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dat heeft premier Katrin Jakobsdottir vrijdag verklaard. Vanaf zondag middernacht tot 13 augustus zullen publieke bijeenkomsten beperkt worden tot maximaal 200 personen. De afstandsregel van een meter gaat opnieuw in, en bars en restaurants moeten om 23.00 uur sluiten.

Zwembaden en sportzalen zullen maar aan 75 procent van hun capaciteit mogen zitten en een mondmasker wordt weer verplicht binnen. 

In IJsland is meer dan 85 procent van de inwoners van 16 jaar en ouder ondertussen volledig gevaccineerd. Het land hief als eerste in Europa ongeveer een maand geleden alle coronabeperkingen in binnenruimtes op. Maar sinds 12 juli wordt het geconfronteerd met een forse toename van de besmettingen, waarvan drie kwart bij gevaccineerde personen. De meerderheid van de gevallen heeft betrekking op de deltavariant van het virus.

Meest gelezen