Archieffoto van een toestel van El Al dat in Lod nabij Tel Aviv opstijgt met bestemming de Emiraten.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Israël en Marokko openen commerciële luchtvaart als onderdeel van normalisering van hun betrekkingen

Vanaf vandaag zijn er rechtstreekse vluchten tussen Israël en bestemmingen in Marokko. Eerder had Israël normale relaties aangeknoopt met Marokko, net zoals het dat eerder ook had gedaan met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan.

Vandaag zijn twee Israëlische toestellen met toeristen opgestegen in Lod nabij Tel Aviv met bestemming Marrakesh in Marokko. Het ging om toestellen van de Israëlische maatschappijen El Al en Israir. Later zal ook Royal Air Maroc op Israël vliegen.

Vanaf nu zullen toeristen, zakenlui en diplomaten dus gebruik kunnen maken van regelmatige vluchten tussen beide landen. Dat is een onderdeel van een reeks akkoorden die Israël -onder Amerikaanse bemiddeling- eind vorig jaar gesloten heeft met vier Arabische landen. Het gaat om de Verenigde Arabische Emiraten, het Golfstaatje Bahrein, Soedan en Marokko.

Telkens hebben die akkoorden geleid tot commerciële en diplomatieke relaties en vooral tussen Israël en de Emiraten is een goede band gegroeid. Die akkoorden werden toen beschouwd als een diplomatiek succes van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. Om Marokko over de streep te krijgen, had Trump toen wel de annexatie van de Westelijke (vroeger Spaanse) Sahara door de Marokkanen erkend. De Verenigde Naties doen dat vooralsnog niet.

Nu hadden Israël en Marokko al wel een tijdje goede banden, zij het eerder officieus. Marokko had -net als veel andere Arabische landen- ooit een erg grote joodse minderheid. De meesten van hen zijn in de jaren 50 en 60 naar Israël verhuisd. Nu zouden er nog enkele duizenden joden in Marokko leven. Honderdduizenden Israëli's zijn van Marokkaanse afkomst.

Meest gelezen