Deze vrouw wordt in veiligheid gebracht op het Filipijnse eiland Mindoro.

Nu ook deel van de Filipijnse hoofdstad Manila onder water, Zhengzhou in China en Mumbai in India ruimen puin

Er komt maar geen einde aan de watersnood in het Verre Oosten. Nu zijn ook 15.000 mensen geëvacueerd voor het water in de Filipijnse hoofdstad Manila. Intussen beukt een orkaan in op de oostkust van China en gevreesd wordt dat die tot nieuwe ellende gaat leiden in de onlangs overstroomde provincie Henan. In de regio rond de Indiase stad Mumbai wordt intussen puin geruimd na een reeks van aardverschuivingen.

De voorbije nacht zijn 15.000 mensen geëvacueerd uit hun huizen in de omgeving van de Filipijnse hoofdstad Manila. Na hevige regenval is daar een rivier buiten de oevers getreden. Een deel van de stad staat onder water. Tot nu toe is er sprake van een dode, een man wiens auto terechtkwam onder een omgevallen boom. Ook op het eiland Mindoro, ten zuiden van Manila, moesten mensen geëvacueerd worden.

Nu zijn overstromingen zoals deze in het moessonseizoen niet echt een uitzondering op de Filipijnen, maar dit jaar is de regenval wel erg zwaar en de ellende werd versterkt door de orkaan In-fa die langs de kusten van de Filipijnen en Taiwan is gescheerd en nu aan land is gegaan ten zuiden van de Chinese havenstad Shanghai.

Naast rukwinden tot 137 kilometer per uur heeft de orkaan ook geleid tot hevige regenval in de provincie Zhejiang, nabij Shanghai. Uit voorzorg zijn daar scholen, bedrijven en markten gesloten en wordt iedereen aangeraden om binnen te blijven. Ook in Shanghai zijn parken, musea en andere grote activiteiten tijdelijk gesloten. 

Orkaan brengt nog meer water naar China

Er wordt vooral gevreesd dat de orkaan nog meer regen naar de centrale provincie Henan zal brengen. Die heeft de voorbije week zwaar te lijden gehad van overstromingen en regenval. Het aantal slachtoffers van de ramp in de steden Zhengzhou, Xinxiang en Luoyang ligt nu al zeker op 63, maar er zijn nog altijd mensen vermist. (Lees verder onder de foto).

In Zhengzhou wordt nog altijd water gepompt uit de ondergelopen tunnel waar veel mensen zijn omgekomen.
Copyright FeatureChina 2021

Ook de het bekende "kung fu-klooster" van Shaolin raakte onder water; de door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen grotten met boeddhabeelden in Longmen nabij Luoyang zijn op het nippertje ontsnapt. 

De grote vrees is dat de uitlopers van de orkaan In-fa nu nieuwe regenval naar de toch al zwaar getroffen provincie Henan zal brengen. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van een van de Longmen-grotten in Luoyang.

India ruimt puin na aardverschuivingen

Ook in de westelijke Indiase deelstaat Maharashtra wordt er nog altijd gezocht naar overlevenden. Daar zijn nu al zeker 113 doden gevallen bij overstromingen en aardverschuivingen, maar nog zeker honderd mensen zijn vermist.

Ten zuiden van de havenstad Mumbai is het dorp Talai weggevaagd door een modderstroom. Daar zijn nu al 42 lichamen geborgen, maar er wordt nog altijd onder het puin gezocht. Ook hier aan de kust van de Arabische Zee zijn dergelijke moessonregens gebruikelijk in deze tijd van het jaar, maar de voorbije jaren zijn die wel meer verwoestend geworden.

Reddingswerkers zijn op zoek naar slachtoffers in een dorp in Maharashtra dat is weggevaagd door een modderstroom.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen