Scoutskamp in Pulle ontruimd door hevige regenval: “De steun van de gemeente en buurtbewoners is enorm hartverwarmend”

Gisterenavond is een scoutskamp in Pulle, bij Zandhoven, ontruimd na de hevige regenval. De meisjesscouts Gidsen Edelweiss uit Lokeren zijn er op kamp met een honderdtal leden. De evacuatie is zeer snel gegaan omdat de scouts onmiddellijk hulp kregen tijdens het onweer . “We hebben niet zelf naar de brandweer moeten bellen, de gemeente Zandhoven en de brandweer stonden direct voor ons klaar. Ook de scouts van Pulle waren er meteen om te helpen. Zo veel solidariteit is hartverwarmend”, vertelt leidster Margot De Beule.  

De evacuatie van het kamp is zeer snel en vlot verlopen, vertelt groepsleidster Margot De Beule. “De regen kwam heel onverwachts. We hebben heel de dag de buienradar in het oog gehouden want het weer veranderde zeer snel. ’s Avonds was het nog droog en hebben we zelfs nog gekookt op onze houtvuren. Tot na het avondeten was er eigenlijk niets aan de hand. Dan is het hevig beginnen regenen en werd het vrij snel duidelijk dat ons terrein het water niet snel genoeg kon opnemen. We hebben direct gehandeld en al ons belangrijk materiaal op hoogte gezet. Ondertussen kwam de eigenaar van het veld naar ons om te zeggen dat de gemeente al in actie was geschoten om te helpen bij de ontruiming.” 

We hebben geprobeerd zo veel mogelijk materiaal en bagage op hoogte te zetten om te redden wat we konden

Margot De Beule, leidster Gidsen Edelweiss

De tenten waren opgesteld aan Blauwhoef in Pulle op een lager gelegen weide. Daar komen twee beken samen. Het kampterrein stond niet helemaal onder water, maar uit voorzorg werden de jongeren wel naar een droge locatie gebracht. “De tenten van onze jongste takken waren nog droog want daar hadden we al extra maatregelen genomen voor de regen. De oudste gidsen slapen op zelfgemaakte gesjorde bedden, maar daaronder ligt hun bagage die dus volledig nat werd. Zij waren niet aanwezig op het kampterrein tijdens het onweer, dus hebben gelukkig niet veel gemerkt van de wateroverlast." 

"De jongste takken waren vooral bang van het onweer en de felle regen. De tenten van de leiding en de materiaaltenten werden het zwaarst getroffen door de regen. We hebben geprobeerd zo veel mogelijk materiaal en bagage op hoogte te zetten om te redden wat we konden”, vertelt leidster Margot.  

Groot gevoel van solidariteit in Zandhoven

Momenteel verblijven de gidsen in de gemeentelijke zaal Griffel in Pulle. De gidsen zijn enorm dankbaar voor de hulp die ze gekregen hebben. “Ook veel buurtbewoners hebben ons geholpen. We hebben zelfs een springkasteel gekregen voor de leden. We zijn blij dat we in Zandhoven zitten en niet in de Ardennen. Zo een groot gevoel van solidariteit is hartverwarmend”, aldus leidster Margot.  

Er is er nog geen beslissing genomen of het kamp verder kan doorgaan, vertelt leidster Margot. “Momenteel is onze focus gericht op een veilige afbraak van het kamp en willen we ons materiaal zo veel mogelijk redden. Nu zijn we met ouders en oud-leiding bezig om de tenten af te breken op het terrein en ze dan te laten drogen op een andere plaats. Het meeste materiaal is nog bruikbaar, het gaat vooral over de bagage van de leden die nat is. Maar ook hier helpen de buurtbewoners ons en zijn er al droogkasten aangeboden.”  

Meest gelezen