Yorick Jansens

België is het eerste land dat vaccinatie van internationale zeelui in grote havens grootschalig organiseert

Vanaf vandaag zullen in de haven van Zeebrugge, Antwerpen en Gent internationale zeelui gevaccineerd worden. België is het eerste land waar, naast eigen zeelui, ook de bemanning van internationale schepen gevaccineerd zullen worden. Zij zullen het Johnson & Johnson vaccin krijgen, omdat er maar 1 prik van nodig is. 

Enkele maanden al krijgen de Belgische zeelui die aanmeren in onze havens, hun vaccin. Net zoals bij onze noorderburen, waar alle bemanningsleden die onder de Nederlandse vlag varen ook hun vaccin kunnen krijgen in de havens van Nederland. Maar vanaf nu worden in België ook de bemanningsleden van internationale schepen die aanmeren in onze grote havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge, geprikt. De kapitein van het schip moet 24 uur voor de aankomst in de haven laten weten hoeveel bemanningsleden een vaccin moeten krijgen. 

In de zeehavens van de Verenigde Staten konden zeelui zichzelf afhankelijk van de staat of regio aanmelden voor een vaccin wanneer zij aan wal kwamen. Maar België is het eerste land waar de vaccinatie voor zeelui met mobiele teams bij of op het schip op grote schaal vanuit één instantie voor alle internationale schepen aangeboden wordt. Geert Gijs van de taskforce vaccination vertelt aan Radio 2 West-Vlaanderen over de mobiele vaccinatieteams die hiervoor worden ingezet: "Een schip blijft maar een beperkt aantal uur aan land om te laden en te lossen. Daarom kunnen niet alle personeelsleden het schip verlaten en worden er mobiele teams van de medische diensten van de havens naar het schip gestuurd. Zij zullen dan aan boord van het schip of op de kade ernaast de vaccins plaatsen bij de bemanningsleden."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen