Archieffoto

Eerste inheemse gouverneur-generaal, die de Queen vertegenwoordigt, aangesteld in Canada

Canada heeft zijn eerste inheemse gouverneur-generaal Mary Simon aangesteld. De ceremonie vond plaats in de Senaatsgebouwen in de hoofdstad Ottawa. Simons benoeming kreeg meteen kritiek door haar gebrekkige kennis van het Frans, een officiële Canadese taal. Haar benoeming komt er in de nasleep van de tragische ontdekkingen van de massagraven nabij internaten voor inheemse kinderen. 

De Canadese premier Justin Trudeau heeft Mary Simon officieel aangesteld als eerste gouverneur-generaal van inheemse afkomst. Simon is een Inuk (vroeger Eskimo genoemd) geboren in Nunavik, in het noorden van de provincie Quebec. De ceremonie werd voor de eerste maal zowel in het Engels en in haar taal, het Inuktitut, gehouden. Bovendien werd het hele gebeuren in acht inheemse talen uitgezonden.

Eerder zei Simon dat haar historische benoeming “een belangrijke stap voorwaarts was op de lange weg naar verzoening" en "naar het opbouwen van een meer inclusieve en rechtvaardige Canadese samenleving". Ze is een voormalige diplomate en voorvechter van de rechten van de inheemse bevolking. 

Mary Simon

Simon zal als gouverneur-generaal het Canadese staatshoofd koningin Elizabeth II vertegenwoordigen. Als hoofd van het Gemenebest is Elizabeth II ook koningin van de lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en enkele tientallen kleinere staatjes. Hoewel de rol van Simon grotendeels ceremonieel is, heeft de gouverneur-generaal in Canada de leiding over een aantal belangrijke staatstaken.

De Canadese premier Justin Trudeau

Kritiek op gebrekkige kennis Frans

Maar sinds premier Trudeau haar begin deze maand heeft voorgesteld als dertigste gouverneur-generaal van Canada, is er ook heel wat kritiek te horen. Vooral haar gebrekkige kennis van de Franse taal kan voor velen niet door de beugel. Volgens een verklaring van Raymond Théberge, een Canadese commissaris voor officiële talen, zijn er meer dan 400 klachten ingediend vanwege Simons "gebrekkige beheersing van een van de officiële talen van Canada". Hij gaat de zaak onderzoeken.

Simon is tweetalig, ze spreekt Engels en Inuktitut. Ze geeft openlijk toe dat haar "opleiding op een federale dagschool haar de kans heeft ontnomen om als kind Frans te leren”. Verder heeft ze aangekondigd dat ze vastbesloten is om de Franse taal te leren.

Haar benoeming volgt op de schokkende ontdekkingen de afgelopen maanden in Canada van massagraven die gevonden werden nabij inheemse kostscholen. Deze tragische ontdekkingen hebben geleid tot de vraag naar meer erkenning voor de ontbering die de inheemse bevolking heeft ervaren. 

Meest gelezen