Nederlands festival "Down The Rabbit Hole" in 2015.

Coronablog: De Croo gelooft in grote indoorevenementen in het najaar, Nederland verbiedt meerdaagse evenementen tot 1 september, 

Premier De Croo gelooft voorzichtig dat in het najaar grote indoorevenementen mogelijk zullen zijn. In Nederland heeft de regering beslist meerdaagse festivals te verbieden tot 1 september. De beslissing komt op vraag van de sector. Op de nieuwe kaart met kleurcodes voor de Europese landen kleuren populaire reisbestemmingen zoals Frankrijk en Griekenland voortaan bijna helemaal oranje. Ook Italië kleurt deels oranje. Ierland en Monaco zijn voortaan rode zones. Volg het coronanieuws op de voet in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Alexander De Croo (Open VLD) gelooft in grote indoorevenementen in het najaar

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kan of durft het niet te beloven, maar hij gelooft dat grote indoorevenementen in het najaar weer zullen kunnen. Dat vertelt hij op Studio Brussel, de VRT-radiozender die, zodra het weer mag, het evenement I want to dance again in het Sportpaleis in Antwerpen wil organiseren.

"Je moet met twee woorden spreken, maar ik vind dat we ervoor moeten gaan", zegt De Croo. "Als iedereen gemotiveerd is om gevaccineerd te zijn, dan moeten zulke dingen lukken in de tweede helft van het jaar. Als je dan niet-gevaccineerd naar een evenement gaat, dan is het eigenlijk je eigen risico."

Voor meerdaagse festivals die deze zomer nog moeten plaatsvinden, is hij voorzichtiger. "Die zijn moeilijker, vooral als je een erg jong publiek hebt. Veel zestienjarigen zijn bijvoorbeeld nog niet volledig gevaccineerd. Veel festivals gaan wél door, ik hoop vooral dat volgend jaar veel festivals het overleefd hebben."

De uitspraken van De Croo worden op scepsis onthaald:

Videospeler inladen...

Nederland verlengt verbod op meerdaagse evenementen tot 1 september

In Nederland heeft de regering beslist om het verbod om meerdaagse festivals,  Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland, te verlengen tot 1 september. De regering doet dit onder meer “om duidelijkheid te scheppen voor de betrokken bedrijven”.

De beslissing komt op vraag van de sector. Vooral het hertesten tijdens de festivals zou logistiek niet haalbaar zijn. Voor eendaagse festivals is er nog geen duidelijkheid. De regering laat op 13 augustus weten of ze door kunnen gaan.

Ook de regels voor vakanties binnen Europa worden voor de Nederlanders aangepast. Alle landen binnen de EU krijgen vanaf morgen een gele of groene kleurcode. Zo wordt het “gemakkelijk om op reis te gaan”. Geen enkel EU-land wordt nog ontraden.

Er zal wel meer getest worden. Zo moeten de Nederlanders vanaf 8 augustus een PCR- of antigeentest afnemen op hun vakantiebestemming. Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om zichzelf te testen bij terugkomst in Nederland.

VS versoepelen reisbeperkingen voorlopig niet

Voorlopig versoepelen de Verenigde Staten de inreisbeperkingen voor reizigers uit Europa en andere landen niet. "Vanwege de deltavariant zullen we de bestaande reisbeperkingen op dit moment handhaven," zei de woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki.

De deltavariant zou ervoor zorgen dat het aantal coronagevallen in de VS stijgt, vooral onder de mensen die niet gevaccineerd zijn, aldus Psaki. Ze zei nog dat de kans klein is dat de komende weken de regels zullen aangepast worden.

De Europese Unie opende eind vorige maand al haar grenzen voor de Amerikanen op voorwaarde dat ze gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen voorleggen. De EU-landen vroegen nu hetzelfde voor hun onderdanen die naar de VS willen reizen. 

Mensen uit de Schengenzone, Groot-Brittannië en Ierland kunnen sinds maart 2020 niet naar de VS reizen. De "travel ban" werd op verschillende data ook voor Zuid-Afrika, Brazilië, China, India en Iran ingevoerd.

BioNTech wil malariavaccin ontwikkelen

Het Duitse farmabedrijf BioNTech wil de komende jaren een mRNA-vaccin tegen malaria ontwikkelen. Het bedrijf kondigde aan dat het van plan is om tegen eind 2022 een klinische proef te starten. Een mRNA-vaccin bevat de blauwdruk van een deel van de ziekteverwekker, zodat het lichaam een bescherming kan opbouwen.

BioNTech werkt naar eigen zeggen werken aan een veilig en zeer doeltreffend mRNA-vaccin dat een langdurige immuniteit biedt tegen malaria. Het bedrijf onderzoekt ook of er in Afrika productiefaciliteiten kunnen worden opgezet om die vaccins te vervaardigen. Het project wordt gesteund door de Europese Commissie, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere organisaties. "Wetenschap, samenwerking en technologieoverdracht zijn van cruciaal belang in dit project", aldus Ugur Sahin, CEO van BioNTech.

Malaria is een van de gevaarlijkste besmettelijke ziekten ter wereld. In 2019 registreerde de WHO 229 miljoen ziektegevallen en meer dan 400.000 overlijdens. In de meeste gevallen giaat het om kinderen jonger dan vijf jaar oud. Wetenschappers zijn al tientallen jaren op zoek naar een betrouwbaar vaccin, maar tot hiertoe werd nog geen enkel preparaat goedgekeurd. "De mRNA-technologie zou een keerpunt kunnen zijn", verklaarde de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Covax en Wereldbank slaan handen in elkaar om 250 miljoen mensen te vaccineren

De Wereldbank en Covax, het initiatief van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat coronavaccins beschikbaar maakt in ontwikkelingslanden, hebben een financieringsmechanisme op poten gezet waardoor tegen midden 2022 maar liefst 250 miljoen mensen in arme landen gevaccineerd kunnen worden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring.

Het financieringsmechanisme laat de 92 armste landen, die lid zijn van Covax, toe om 430 miljoen dosissen van coronavaccins te kopen, bovenop het quotum dat volledig gefinancierd wordt door donorlanden. Dat zijn genoeg dosissen om 250 miljoen mensen te vaccineren tegen midden 2022. "De toegang tot vaccins vormt voor ontwikkelingslanden de grootste uitdaging om hun bevolking te beschermen tegen de gevolgen van COVID-19, vanuit gezondheids-, sociaal en economisch standpunt", onderlijnt David Malpass, hoofd van de Wereldbank.

De kansarme landen, die al een vaccinatieproject hebben dat goedgekeurd werd door de Wereldbank, zullen hun wens om bijkomende dosissen te kopen met Covax, het soort vaccin en het leveringsschema kunnen bevestigen. Eens de Wereldbank door het land op de hoogte is gesteld van zijn plan, kan de bank een garantie van betaling aan Covax verstrekken. Met die garantie "kan Covax met de producenten onderhandelen over grote volumes van coronavaccins tegen competitieve prijzen", klinkt het in het persbericht.

New York City verplicht coronavaccin of -test voor ambtenaren

De stad New York verplicht alle ambtenaren om zich te laten vaccineren. Als ze dat niet doen, moeten ze wekelijks getest worden op het coronavirus. Dat kondigde burgemeester Bill de Blasio aan.

De maatregel, die op 13 september ingaat, geldt voor meer dan 300.000 mensen, waaronder politieagenten, brandweerlieden en leraren in de grootste stad van de VS. "Het doel is om te herstellen van de pandemie. Het doel is om mensen te beschermen", verklaarde de Blasio op een persconferentie.

Vorige week had de burgemeester al gewaarschuwd dat duizenden werknemers van openbare ziekenhuizen in New York zich binnenkort tegen COVID zouden moeten laten vaccineren of wekelijks getest zouden moeten worden.

In de stad New York heeft ondertussen 59 procent van de bevolking al zeker een dosis van een vaccin gekregen, maar het tempo van de vaccinaties neemt af. In het hele land is slechts 57 procent van de Amerikanen minstens een keer gevaccineerd. Zo'n 49 procent is volledig ingeënt.

Ondertussen roepen 57 organisaties die miljoenen artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere mensen in de zorgsector vertegenwoordigen, op om de vaccinatie van gezondheidswerkers verplicht te maken. "De gezondheid en veiligheid van Amerikaanse werknemers, gezinnen, inwoners en de natie hangt ervan af", klonk het in een verklaring.

Minister Beke waarschuwt voor phishingmails rond vaccinatiepaspoort

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) waarschuwt voor phishingmails die momenteel de ronde doen en melden dat er "urgente document(en) in uw My e-Box in verband met uw COVID-certificaat" ter beschikking staan. Met een frauduleuze link proberen ze persoons- en bankgegevens van de ontvanger los te krijgen.

De mails zijn opgemaakt in de huisstijl van het Agentschap Zorg en Gezondheid en vermelden ook het logo en de ondertekening door administrateur-generaal Dirk Dewolf. Het afzenderadres wil de indruk wekken dat de mails afkomstig zijn van doclr of een mutualiteit. "Blijf dus alert en klik zeker niet op links als je deze niet vertrouwt", luidt de waarschuwing.

Israël gaat met sms en gps controleren of reizigers zich aan quarantaine houden

In Israël gaan de autoriteiten aan de hand van sms'jes en het inzetten van gps-technologie controleren of reizigers die terugkeren uit "rode" landen zich wel stipt aan de quarantaine houden. De zogenaamd rode landen zijn landen met een hoge incidentie waar Israëli's enkel mits speciale toestemming naartoe mogen reizen.

Tijdens de verplichte quarantaine van een week krijgen de teruggekeerde reizigers een sms toegestuurd met daarin een link waar ze op moeten klikken om zo hun gps-coördinaten te verzenden naar de autoriteiten, lichtte een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Veiligheid toe. Wie niet op de link klikt, krijgt de politie op controlebezoek. Vorig jaar lieten de Israëlische autoriteiten de geheime dienst nog gsm's afluisteren om zo de naleving van de quarantaineverplichting te controleren.

Maandag meldde het ministerie van Volksgezondheid dat er de dag voordien 1.398 nieuwe besmettingen waren bijgekomen. Het aantal zwaar zieken steeg tot 108, nieuwe overlijdens waren er niet. De meeste nieuwe gevallen zijn te wijten aan de besmetting met de deltavariant. Het gaat voornamelijk om jongere mensen, en ook om personen die al twee keer zijn ingeënt.

Moet Pukkelpop overheidssteun terugbetalen? "Rekening niet doorschuiven naar belastingbetaler", zegt Vande Reyde (Open VLD).

Heeft de organisatie achter Pukkelpop wel of niet recht op de overheidssteun van 1,8 miljoen euro? Die vraag wordt luidop gesteld sinds de organisatie vorige week aankondigde dat het festival dan toch niet zou doorgaan. Volgens Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) schuift Pukkelpop te makkelijk de schuld in de schoenen van de overheid. "En er moet meer controle komen op de financiële steun voor festivals", zegt Vande Reyde.

Lees er hieronder meer over:

Griekenland start vaccinatie voor 12- tot 15-jarigen

Griekenland start binnenkort met de vaccinatie van kinderen van 12 tot 15 jaar. In de loop van de komende dagen wordt er een online platform gelanceerd waarop afspraken kunnen worden geboekt voor deze leeftijdscategorie, meldde de Griekse minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias op televisiezender Skai.

Het land is pas onlangs begonnen met het vaccineren van 16- en 17-jarigen. In deze leeftijdsgroep werden al ongeveer 30.000 afspraken vastgelegd. Kikilias verwacht dat dat aantal nog verder zal toenemen, vooral bij het begin van het nieuwe schooljaar in september. Een afspraak voor minderjarigen kan alleen worden gemaakt als de ouders daarmee instemmen. 

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is de voorbije weken in Griekenland explosief gestegen nadat de regering de maatregelen had versoepeld en het nachtleven had opengesteld. Sindsdien probeert Athene de stijging onder controle te houden. Zo moeten onder meer gezondheidswerkers gevaccineerd zijn en mogen alleen gevaccineerde mensen binnen in afgesloten ruimten van restaurants, theaters en bioscopen

Meest gelezen